AEGON Nieuwe opzet AEGON Ard Schenk Awards

De uitverkiezing van de Schaatser en Schaatsster van het Jaar heeft een nieuwe opzet gekregen. Daarvoor is een puntentelling in het leven geroepen, waarbij de rijders en rijdsters op basis van hun prestaties tijdens de AEGON NK's, de Essent ISU World Cups, het EK en de WKs punten kunnen verdienen. Die puntentelling is gebaseerd op soortgelijke regelmatigheidsklassementen in het tennis en het wielrennen. Hierdoor ontstaat een eerlijke waardering van de geleverde prestaties gedurende het hele seizoen, waardoor zich zowel bij de dames als bij de heren een onomstreden winnaar van de AEGON Ard Schenk Award aandient. De internationale titeltoernooien worden zwaarder gewaardeerd dan nationale toernooien, afstandstitels wegen iets minder zwaar dan allround kampioenschappen.
Het grote voordeel van deze nieuwe wijze van toekenning van de AEGON Ard Schenk Awards is dat gedurende het hele seizoen na elke grote wedstrijd een tussenstand gepresenteerd kan worden. Deze tussenstand wordt o.a. gepubliceerd op www.knsb.nl en www.schaatsfan.nl.

Ard Schenk, voorzitter van de jury, vindt dat er op deze manier meer waardering kan worden gegeven aan de concrete resultaten: Bovendien kan het klassement nu gedurende het hele seizoen onder de aandacht gebracht worden.

Publieksprijs voor schaatsploeg
Uiteraard blijft ook de verkiezing van de beste Schaatsploeg van het Jaar bestaan. Bij deze verkiezing zal het schaatspubliek worden betrokken. Vanaf begin januari kan via www.ksnb.nl of www.schaatsfan.nl een stem uitgebracht worden op een favoriete ploeg. Een vakjury zal bepalen wie de Egbert van t Oever Belofteprijs zal ontvangen.
De Awards en de Belofteprijs zullen begin maart 2005 worden uitgereikt op het AEGON IJsgala in Thialf Heerenveen.

Het is voor de zestiende keer dat de verkiezing Schaatser/Schaatsster van het Jaar plaatsvindt.