Gemeente Maastricht

Jeroen Willems ontvangt De Trichter

fotografie: Ram van Meel
fotografie: Ram van Meel

Jeroen Willems (Heerlen, 1962), Europees acteur, regisseur, oud student van de Toneelacademie Maastricht én cultureel ambassadeur, ontving tijdens de opening van De Ontvoering van Europa, de Internationale Theaterdagen 2004, De Trichter.

Maandagavond 22 november opende wethouder Jean Jacobs de Internationale Theaterdagen, een van de toonaangevende culturele manifestaties in het Maastricht-Europe programma, waarmee de stad Maastricht invulling geeft aan het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Tijdens de opening van de Internationale Theaterdagen 2004 werd aan acteur Jeroen Willems De Trichter uitgereikt. Gemeente Maastricht kent een stedelijke waardering als De Trichter toe aan hen, die de stad een bijzondere dienst hebben bewezen. De Toneelacademie Maastricht en haar afgestudeerde studenten, die zich als ambassadeurs van deze academie beschouwen, mag deze bijzondere verdienste voor de stad zeer zeker worden toegerekend. Mede dankzij de afgestudeerden van de Toneelacademie heeft Maastricht een gezicht in de nationale en internationale culturele infrastructuur.

Jeroen Willems behoort tot de top vijf van de nederlandse acteurs. In 2004 ontving hij de prestigieuze Louis d'Or, de prijs voor de beste acteur, van de Nederlandse Vereniging van Schouwburg - en Concertgebouwdirecties. Hij studeerde in 1987 af als acteur aan de Toneelacademie in Maastricht en maakt sinds dat jaar deel uit van de vaste artistieke kern van ZT Hollandia. In de afgelopen jaren heeft Jeroen Willems uitermate veel succes geoogst met zijn solovoorstelling Twee Stemmen, een geëngageerd stuk over de invloed van multinationals en de effecten van de globalisering. Hij speelde het stuk in het nederlandse, duitse en franse taalgebied, in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. In 1993 speelde Jeroen zijn eerste televisierol in de serie Bij Nader Inzien naar de roman van Johan Voskuil. Verder was hij ook te zien in andere film - en televisieproducties, waaronder Wij Alexander, Zaanse nachten, Bij ons in de Jordaan en Nynke. Voor zijn rol in de film Nynke werd Jeroen genomineerd voor een Gouden Kalf.

De Internationale Theaterdagen met als titel De Ontvoering van Europa, van 22 t/m 28 november, zijn georganiseerd door de Jekerstudio van de Toneelacademie Maastricht en het Theater aan het Vrijthof. Tijdens de Internationale Theaterdagen spelen gerenommeerde Europese theaterscholen voorstellingen in de theaters van Maastricht, Heerlen, Aken, Luik en Genk. Behalve jonge theatermakers komen ook de gevestigde theatermakers aan het woord. De Schaubühne am Lehniner Platz (Berlijn), Oskaras Korsunovas Theatre (Litouwen), ZT Hollandia (Eindhoven) & de Volksbühne Berlijn en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) brengen geselecteerde voorstellingen in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof.

De Ontvoering van Europa vindt plaats in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU en is mede mogelijk gemaakt door de Hogeschool Zuyd, Theater aan het Vrijthof, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Europese Unie (Interreg III A-progr. Euregio MaasRijn), Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Fonds voor de Amateurkunst en Podiumkunsten, Fonds voor de Podiumprogrammering en Marketing, Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, Stichting Elisabeth Strouven, Kasteel Vaeshartelt en Odyssee.

> www.ontvoeringvaneuropa.nl