VERENIGING VNO-NCW

Zorgen over uitwerking Zorgverzekeringswet

VNO-NCW, Verbond van Verzekeraars, NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en GGZ Nederland:
Zorgen over uitwerking Zorgverzekeringswet

DEN HAAG, 23 NOVEMBER 2004 - Het is goed dat er een nieuwe zorgverzekering komt die moet bijdragen aan kostenbeheersing, marktwerking en meer kwaliteit en keuzemogelijkheden voor consumenten. Maar de uitwerking van deze plannen in de Zorgverzekeringwet, de ZVW, geeft ondernemingsorganisatie VNO-NCW, Verbond van Verzekeraars, NVZ vereniging van ziekenhuizen en Vereniging GGZ Nederland, reden tot zorg. Dat zeggen de vier organisaties in een gezamenlijk position paper.

Op onderdelen wijkt de ZVW af van het unanieme SER-advies 'Naar een gezond stelsel van ziektekostenverzekeringen', dat eind 2000 is verschenen. Ook bevat de ZVW op tal van cruciale punten mogelijkheden voor nadere regelgeving en kent de financiering ervan een 'open-einde-karakter'. Een volgend kabinet kan alle kaders weer veranderen. De markt heeft echter stabiele en consistente kaders nodig. Een overheid die naar behoefte kan ingrijpen in de markt, zorgt voor een onnodig onzeker ondernemings- en investeringsklimaat.

Wil de zorgsector via ondernemerschap tot wasdom komen, dan is rust en zekerheid omtrent continuïteit noodzakelijk, zeggen VNO-NCW, het Verbond van Verzekeraars, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en GGZ Nederland.

Voor de volledige tekst zie: www.vno-ncw.nl


---------------------