Time : 1:29:23 PM
Date : Tuesday, November 23, 2004
Sender Name: Child Focus

23 november 2004: Europese dag van overleg en bewustmaking op initiatief van de Koningin

Brussel, 23 november 2004

Op initiatief van de Koningin, die Erevoorzitster is van Child Focus, wordt een dag van overleg en bewustmaking georganiseerd over de fenomenen van verdwijning en seksuele uitbuiting van kinderen in Europa en dit in samenwerking met de Europese Federatie voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen*. De Koningin van Zweden, Mevrouw Bernadette Chirac en Mevrouw Jolanta Kwasniewska, alsook Prinses Astrid en Prinses Victoria van Zweden zullen het hele programma van deze dag bijwonen.
Met dit initiatief betoont de Koningin haar engagement als Erevoorzitster van Child Focus en drukt zij, net zoals de Koning in zijn toespraak op 21 juli jongstleden, de wens uit dat andere landen in Europa gelijkaardige centra zouden oprichten als Child Focus. Samen met de Koningin van Zweden, Mevrouw Chirac en Mevrouw Kwasniewska - die zoals de Koningin vertegenwoordigende leden zijn van de Europese Unie in het Erecomité van het "International Center for Missing and Exploited Children"** - brengt onze Vorstin de problematiek van de vermiste en seksueel uitgebuite kinderen nogmaals onder de Europese, zelfs internationale aandacht.
Deze dag laat niet alleen toe aan te tonen welke vooruitgang op het vlak van de bewustmaking, de preventie en de wetgeving geboekt werd, maar ook nieuwe denkpistes te onderzoeken om het misbruik van kinderen nog doeltreffender te bestrijden.
Deze vooruitgang werd onder meer verwezenlijkt dankzij het werk van talrijke niet gouvernementele organisaties en inzonderheid van de leden van de Europese Federatie voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen. Hun dagelijkse inspanningen op het terrein ten behoeve van de slachtoffers en hun constructieve samenwerking met alle betrokken partijen tonen aan dat de bijdrage van de burgermaatschappij onmisbaar is in de strijd tegen kindermisbruik.
In die optiek heeft Daniel Cardon de Lichtbuer, Voorzitter van Child Focus en van de Europese Federatie, een oproep gelanceerd om elk land van Europa ertoe aan te zetten een operationeel centrum op te richten of de reeds bestaande centra de nodige middelen te geven om operationeel te worden, en dit met de steun van de nationale regeringen en de Europese instellingen. Een betere samenwerking en uitwisseling van statistische gegevens op internationale schaal, de ontwikkeling van gespecialiseerde instrumenten en een strengere wetgeving zijn bovendien onmisbaar in de strijd tegen het onaanvaardbare: de uitbuiting van kinderen.

Informatie voor de pers

Isabelle MARNEFFE
Tel. 02/475 44 60
isabelle.marneffe@childfocus.org

Colette BRICHAUX
Tel. 02/475 44 22
colette.brichaux@childfocus.org


* De Europese Federatie voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen is een internationale humanitaire vereniging die in 2000 werd opgericht op initiatief van Child Focus en in mei 2001 officieel werd opgestart onder de voogdij van het Europees Parlement én van de Europese Commissie om de bestrijding van de fenomenen van verdwijning en seksuele uitbuiting van kinderen op Europees vlak te coördineren en druk uit te oefenen op de nationale regeringen en Europese instellingen, opdat zij de nodige maatregelen zouden treffen en operationele centra zouden oprichten die samenwerken met de gerechtelijke autoriteiten. Thans groepeert de Federatie 19 niet gouvernementele organisaties die 15 Europese landen vertegenwoordigen.

** Het "International Center for Missing and Exploited Children", opgericht in 1998, is een uitvloeisel van het Amerikaans centrum. Child Focus is de vertegenwoordiger ervan bij de Europese instanties. Zijn opdracht bestaat erin een globale oplossing te zoeken voor de problemen van internationale ontvoering en seksuele uitbuiting van kinderen.