Gemeente Amsterdam

Startende ondernemers belangrijk voor vitaliteit economie Startersbeleid speerpunt voor Huffnagel
22 november 2004 - Corine Lindhout

Het college van B&W heeft ingestemd met de nota `Op uw plaatsen... start!!!' die een nadere invulling geeft aan het startersbeleid voor ondernemers in Amsterdam. De nota is onder meer bepalend voor het nieuwe startersbeleid van Economische Zaken (EZ) en voor het beleid over ondernemershuizen. Dit nieuwe beleid zal na twee jaar worden geëvalueerd.

De nota geeft een analyse van de groepen klanten die ondersteuning bij de start van de onderneming kunnen gebruiken. Daarnaast bevat de nota een analyse van de verschillende aanbieders van dienstverlening aan startende ondernemers. EZ vervult met haar ondernemershuizen een belangrijke rol in de ondersteuning van startende ondernemers. Verder wordt in de nota voorgesteld om het gemeentelijke startersbeleid te concentreren op de ondernemershuizen.

Een ondernemershuis biedt alle basisdienstverlening aan (startende) ondernemers. Deze basisdienstverlening bestaat uit het verlenen van informatie, advies, begeleiding en doorverwijzing aan (startende) ondernemers. Het ondernemershuis is in de wijk gevestigd, is laagdrempelig en vormt een goed netwerk met de stadsdelen en andere organisaties. De ondernemershuizen worden dan ook in nauwe samenwerking met de stadsdelen opgezet, waarbij sprake is van een gedeeld opdrachtgeverschap van EZ en de stadsdelen. Ook de financiering is door EZ en de stadsdelen.

De wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel: "Voor het eerst sinds jaren is er weer een stijging van het aantal ondernemingen in de regio Amsterdam. Het aantal nieuwe bedrijven is gestegen, terwijl het aantal faillissementen is gedaald. Deze ontwikkeling wordt gezien als een belangrijke aanwijzing dat de regionale economie zich weer enigszins herstelt. Het belang van ondernemerschap voor de Amsterdamse economie is evident. Een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf vormt al eeuwen de motor van de Amsterdamse economie. En daarbinnen is startend ondernemerschap een belangrijke factor voor de vitaliteit van de economie. Via ondernemershuizen en ondernemersloket.nl ondersteunt de gemeente daarom starters."

Het rapport wordt op donderdag 2 december in de Raadscommissie voor Financiën en Economische Zaken besproken.

Pb-190

© Gemeente Amsterdam