Nivel


De Grote Griepmeting is weer begonnen

23 november 2004

Via de website www.degrotegriepmeting.nl kan iedereen weer anoniem doorgeven of hij/zij zich gezond voelt, dan wel verschijnselen van griep of verkoudheid heeft. Vorig seizoen gaven ruim 31.000 'griepmeters' elke week hun gegevens door.
Vorig jaar werd al gekeken naar de invloed van leeftijd, gebruik van openbaar vervoer en het hebben van een hond of kat op het krijgen van een verkoudheid of griep. Dit jaar wordt het onderzoek uitgebreid door te onderzoeken of deelnemers met stress vatbaarder zijn voor griep en verkoudheid. Om dit na te gaan zijn extra vragen opgenomen van onderzoekers van de Universiteit van Tilburg.

Dit seizoen is de website ook uitgebreid met een vraag-antwoordservice, waarbij experts vragen over griep en verkoudheid beantwoorden.
De resultaten worden op internet getoond, op een dagelijks ververste kaart van Nederland en België.

De Grote Griepmeting wordt georganiseerd door Kennislink, maandblad Natuurwetenschap & Techniek , Kennisnet, de Digitale School, NVON en een groot aantal onderzoeksinstituten in Nederland en België, waaronder het NIVEL.

Het doel van de Grote Griepmeting is jongeren te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en ze zo inzicht te verschaffen in wat er komt kijken bij virusverspreiding en bij het monitoren van infectiepatronen. Naast individuen kunnen ook scholen en bedrijven aan de Grote Griepmeting meedoen. Een team van wiskundigen probeert aan de hand van de verzamelde gegevens een beter inzicht te krijgen in de verspreiding van virusziekten.

Kijk hier voor meer informatie over de Grote Griepmeting op de website van Kennislink

Kijk hier voor meer informatie over Griep op de Nivel-site

Laatste update door: Thea Visser, op 23 november 2004

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl