Time : 1:59:47 PM
Date : Tuesday, November 23, 2004
Sender Name: VDAB

De VDAB organiseert loopbaanoriëntatie voor anderstaligen

Nieuwkomers oriënteren in onze complexe Vlaamse samenleving is een belangrijke opdracht. De VDAB is verantwoordelijk voor de oriëntatie en begeleiding naar werk. Totnogtoe pakten de
VDAB-inburgeringsconsulenten die begeleiding en oriëntatie vooral individueel aan. Vanaf oktober 2004 oriënteren en begeleiden zij de nieuwkomers voor een groot stuk collectief door middel van het programma 'Kiezen '. Dit programma werd ontwikkeld in het kader van het 'SAIDA '-project (Succesvol Anderstaligen Integreren via Duurzame Arbeid). Dit project is het Vlaamse luik van een federaal ESF3-project van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

Via het pakket 'Kiezen ' krijgen de nieuwkomers meer inzicht in hun mogelijkheden. Zo kunnen zij doordachte keuzes maken over hun loopbaan. Op langere termijn moet dit leiden tot efficiënte trajecten die minder moeten worden bijgestuurd en die resulteren in een duurzame integratie op de arbeidsmarkt.

Organisaties die bezig zijn met de trajectbegeleiding van anderstaligen kunnen een opleiding 'Kiezen' volgen bij de VDAB om zelf aan loopbaanoriëntatie te doen. Na de opleiding krijgen zij het 'Kiezen'-cursusmateriaal ter beschikking.
Organisaties met interesse in de opleiding 'Kiezen' kunnen contact opnemen met Tilly Troost, assistente NT2 (Nederlands tweede taal) op het nummer 02 506 16 00 of via e-mail Tilly.Troost@vdab.be.


-----------------
Voor meer informatie over de inburgeringstrajecten kunt u terecht bij Carl Callewaert, VDAB-projectleider inwerkingsbeleid op het nummer 02 506 29 70 of via mail carl.callewaert@vdab.be.

Voor informatie over de opleiding voor trajectbegeleiders kunt u terecht bij Tilly Troost, assistente NT2 op het nummer 02 506 16 00 of via e-mail Tilly.Troost@vdab.be.