Gemeente Utrecht

DEFINITIEF ONTWERP PARKEERGARAGE LUCASBOLWERK VASTGESTELD

Het college heeft het herziene definitieve ontwerp (DO) van de parkeergarage en het fietstransferium onder het Lucasbolwerk vastgesteld. Het aangepaste ontwerp wijkt af van het eerder door het college vastgestelde bouwplan op het punt van de ontsluiting van de parkeergarage.

Het eerdere ontwerp ging uit van een hellingbaan met in- en uitrit van de parkeergarage naast elkaar. Dat leidde echter tot overschrijding van de geluidsnormen zodat een hoge overkapping noodzakelijk werd. Die was voor het college vanuit stedenbouwkundig en monumentaal opzicht onacceptabel. Het college besloot daarop nader onderzoek te doen naar alternatieven.

In het herziene definitieve ontwerp zijn de in- en uitrit van de garage van elkaar gescheiden. In het bouwplan komen de beide hellingbanen in elkaars verlengde te liggen en worden ze geïntegreerd in de weg Lucasbolwerk. Het park wordt hierdoor groter.

Het college stelde tevens de ruimtelijke onderbouwing voor de parkeergarage en het fietstransferium vast. Omdat het bouwplan afwijkt van het bestemmingsplan, start deze week de vrijstellingsprocedure (art. 19 procedure, WRO). Daarbij is inspraak mogelijk in de periode van 24 november tot 23 december a.s. Nadat deze procedure is afgerond en de benodigde vergunningen (waaronder Monumentenvergunningen) zijn verkregen, zal de bouw van de garage naar verwachting in augustus 2005 starten. Opmaat hiervan is het verleggen van kabels en leidingen en het versmallen van de weg Lucasbolwerk. Ook zal de Wittevrouwenbrug worden verstevigd, zodat deze het bouwverkeer kan dragen. Naar verwachting zal daarmee in het komend voorjaar worden begonnen.

Voorafgaand aan de bouw van de garage organiseert de gemeente nog een informatieve bijeenkomst voor omwonenden waarbij het bouwtraject nader zal worden toegelicht. Vanzelfsprekend streeft de gemeente ernaar de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.