NOC*NSF


NOC*NSF spreekt met mininster-president

ARNHEM - Premier Balkenende heeft gisteren uitgebreid gesproken met NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en algemeen directeur Theo Fledderus. Bij het gesprek was ook de Staatssecretaris van Sport, Clemence Ross-van Dorp. De aanwezigen spraken over het belang van sport en de uitdaging om de sport te versterken om zo het maatschappelijk kapitaal van de sportstructuur beter te benutten.

Het gesprek duurde anderhalf uur. Het is voor het eerst dat een minister-president uitgebreid de tijd nam om zich in de sport te verdiepen. De aanleiding was er dan ook wel, want in een tijd waarin de maatschappelijke samenhang onder druk staat, kan de sport nadrukkelijk haar rol spelen. Zo is bijvoorbeeld de sportvereniging een natuurlijke plek voor het samen optrekken, voor het aanleren van normen en waarden en het ervaren van de positieve gevolgen van een gezonde en sportieve lifestyle.
Daarnaast blijkt dat meer sport op school en ook een intensieve samenwerking tussen sportclubs en hun trainers en de school een noodzaak is geworden. In Nederland moet hierin verbetering worden gebracht. Een eerste stap is de alliantie die NOC*NSF binnenkort met het Ministerie van Onderwijs zal aangaan.

De premier heeft zelf van dichtbij het Oranjegevoel ervaren toen hij de Olympische Spelen in Athene bijwoonde. Ook bij tal van sportevenementen in Nederland heeft hij gemerkt dat gezamenlijke sportbeleving iets is om te koesteren. Topsporters zijn voorbeelden voor de jeugd en kunnen motiveren en stimuleren. Topprestaties van Nederland versterken de saamhorigheid en onze uitstraling in het buitenland. Sport, bedrijfsleven en overheid moeten dit vasthouden en investeren in de voorwaarden voor deze prestaties.

Speerpunt

Balkende, die zelf voorzitter van het Innovatieplatform is, gaf verder aan dat Nederland in haar kennisbeleid Sport en Innovatie als een speerpunt moet benoemen. Nederland is tenslotte het land van de klapschaats en de hittepakken van Athene. De alliantie tussen NOC*NSF, universiteiten, TNO en bedrijven als DSM biedt hiervoor een mooi vertrekpunt.

In het gesprek kwamen ook de actualiteiten aan de orde die binnenkort in het AO Sport in de Tweede Kamer besproken worden, zoals de bezuinigingen en de forse verhoging van de ecotaks voor sportverenigingen. Maar vooral vormde het gesprek een perspectiefvolle basis voor de volgend jaar door het Kabinet op te stellen Sportnota. Namens het kabinet complimenteerde Balkende overigens de georganiseerde sport als grootste vrijwilligersorganisatie, met het goede werk dat door ruim de 1 miljoen vrijwilligers wordt verricht.

(23 november 2004)