Gemeente Rotterdam

Uit een eerste reactie uit politiek Den Haag blijkt dat een Kamermeerderheid voor de Rotterdamse onderwijsplannen is om de segregatie in het basisonderwijs aan te pakken.Minister Van der Hoeven is het in hoofdlijnen met Rotterdam eens. Zij heeft alleen twijfels of de maatregel van de dubbele wachtlijsten op basis van etniciteit kan. En voelt er meer voor om de wachtlijsten op basis van onderwijsachterstanden in te voeren.

Voor advies raadpleegt ze daarom de Onderwijsraad. Rotterdam wil al wel beginnen met de invoering.Alsdewethetplandwarsboomt,vraagt wethouder Geluk om aanpassing van de wet. In de Nota Onderwijs geeft de minister de opdracht om segregatie tegen te gaan en integratie te bevorderen. Als Rotterdam dit niet op deze manier mag doen, wil de wethouder dat de minister dan aangeeft hoe het wel kan.

De gisteren door wethouder Leonard Geluk gepresenteerde plannen om de segregatie in het Rotterdamse basisonderwijs tegen te gaan, hebben behoorlijk wat reacties losgemaakt. Vrijwel alle landelijke media, radio, tv en kranten besteedden aandacht aan het voornemen van Rotterdam om zoveel mogelijk basisscholen gemengd te maken.

Uiteenlopende meningen
Uit de eerste reacties blijkt dat politiek Den Haag niet onwelwillend staat tegenover de Rotterdamse plannen.
Zo noemt de VVD-fractie één van de maatregelen uit het plan, de dubbele wachtlijsten 'interessant'. En vindt dat scholen een afspiegeling moeten zijn van de bevolkingssamenstelling in een wijk. Witte ouders uit gemengde wijken zouden hun kinderen niet naar een school in een andere buurt moeten brengen is het standpunt van de fractie (Algemeen Dagblad)
De CDA-fractie denkt dat het beter is als scholen kinderen selecteren op grond van onderwijsachterstanden. Een wachtlijst voor kinderen mét en een wachtlijst voor kinderen zonder leerachterstand zou de spreiding en integratie ook bevorderen vindt de fractie (Algemeen Dagblad).

Het LBR daarentegen vindt dat Rotterdam tornt aan de vrijheid van onderwijs met dit plan om gescheiden wachtlijsten in te voeren voor allochtone en autochtone leerlingen.

Ouders&Coo, de landelijke vereniging van ouders, ouderraden en medezeggenschapsraden maakt bezwaar tegen de dubbele wachtlijsten. Als een kind geplaatst kan worden op een school dan zou afkomst of huidskleur daarin geen factor mogen zijn. Ouders zouden op grond van bescherming tegen discriminatie een eventuele afwijzing met succes kunnen aanvechten meent deze belangenvereniging.

Hieronder een kleine selectie van krantenkoppen:

'Rotterdam wil scholen bijkleuren' (Algemeen Dagblad 23/11)

'Alle scholen vermengd. Rotterdam wil ouders tot andere keuze verleiden' (Rotterdams Dagblad 22/11)

'Etnisch onderscheid wekt twijfels' (Volkskrant 23/11)

'Zwarte scholen bestreden' (Metro 23/11)

'Steun voor spreiding leerlingen' (Telegraaf 23/11)

Meer informatie leest u in het persbericht.

Bron: Bestuursdienst, 23-11-2004