Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
23 november 2004 p116

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Nieuwe aanpak particuliere woningverbetering

Met ingang van 2005 pakt Nijmegen het onderhoud van particuliere woningen op een andere manier aan. Omdat de achterstand in woningkwaliteit grotendeels is weggewerkt zet Nijmegen voortaan in op het behoud van de bereikte resultaten en het voorkomen van nieuwe achterstanden. Voor wonen-boven-winkels en een veertigtal monumentale panden blijft in ieder geval subsidie beschikbaar.

In januari 2005 komt een einde aan twintig jaar aanpak particuliere woningverbetering met verbeterwinkels en ruime subsidie voor eigenaren. Maar dat betekent niet dat de zaak op z'n beloop wordt gelaten. Nijmegen zet voortaan in op het behoud van de bereikte resultaten, en het voorkomen van nieuwe achterstanden. Bijhouden wat is bereikt bij particuliere woningen gebeurt door twee benaderingen. De eerste is een preventieve aanpak met voorlichting, advies en nog beperkte subsidie. De tweede is repressief met een strakke handhaving van bouwregelgeving. Huiseigenaren die hun bezit laten verkrotten worden verplicht tot verbetering. Indien zij dit niet oppakken doet de gemeente dit op hun kosten. Momenteel staan 40 panden op de nominatie om te worden aangeschreven. Deze nieuwe aanpak krijgt concreet vorm in jaarlijkse handhavingsprogramma's. Voor de aanpak van de resterende monumentale panden die in slechte staat verkeren (37 van de 2006 panden) en voor het stimuleren van het wonen boven winkels in het centrum (60 bovenruimten nog onbewoond) stelt het college nog wel subsidie beschikbaar.
Deze nieuwe koers is vastgelegd in de notitie "Na Raad en Daad, nieuwe beleidslijnen na twintig jaar particuliere woningverbetering" die het college heeft vastgesteld.

Bereikte resultaten
Over de bereikte resultaten van de afgelopen twintig jaar loopt nu tot 1 december een expositie in de Stadswinkel. Hier is te zien hoe bijna 4000 vooroorlogse panden in grote delen van Altrade, Bottendaal en Oud West en bijna 1000 naoorlogse appartementen zijn opgeknapt. Hierin is in totaal EUR 113 miljoen geïnvesteerd, waaraan de gemeente via subsidie EUR 51 miljoen heeft bijgedragen.

Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht