Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
23 november 2004 p114

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380
Nijmegen bezorgd over nieuw landelijk huurbeleid

Als de plannen van het kabinet voor een nieuw landelijk huurbeleid doorgaan, heeft dit grote negatieve gevolgen voor Nijmegen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit in een brief aan minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer kenbaar gemaakt. Huurders gaan hogere woonlasten betalen en zonder aanvullende maatregelen dreigt nieuwbouw onbetaalbaar te worden.

De minister wil meer marktwerking door afschaffing van de huurprijsbescherming voor een deel van de woningvoorraad, aanpassing van het puntensysteem om de huurprijs te berekenen en meer ruimte voor jaarlijkse huurverhogingen. Het college heeft de mogelijke gevolgen voor de betaalbaarheid van het wonen in Nijmegen verkend. De uitkomsten stemmen somber:


* Afschaffen huurbescherming duurdere woningen. Als de voorstellen van het kabinet doorgaan wordt voor alle woningen met een WOZ waarde vanaf EUR 110.000 de huurprijsbescherming opgeheven. Dat betekent dat de huurverhoging daar volledig door de markt wordt bepaald. In Nijmegen gaat het om ruim 9000 woningen (23% van de totale voorraad huurwoningen).
* Overige woningen ook duurder: ook de huren voor alle andere woningen zullen sterker stijgen. De huurverhoging komt stelselmatig boven de inflatie te liggen. Eerst nog gematigd met 1,5% in 2005. Maar vanaf 2008 ca. 2 tot 2,5 % boven de inflatie.

* Tekort aan goedkope woningen: door deze plannen dreigt er een groter tekort aan betaalbare huurwoningen in Nijmegen .
* Tweedeling tussen wijken zal toenemen: Lage inkomens kunnen minder terecht in wijken die grotendeels worden geliberaliseerd zoals Hunnerberg, Brakkenstein, Weezenhof, Benedenstad, Centrum Hengstdal, Galgenveld en de Waalsprong. Zij zijn meer dan nu aangewezen op de goedkoopste delen van de voorraad in Oud-West, Heseveld en Neerbosch Oost en Hatert. Hoge inkomens worden door de huurstijgingen uit de huursector verdreven. Zo ontstaat er een scherpere tweedeling in de stad.

* Nieuwbouw onbetaalbaar: Voor nieuwbouw ligt de WOZ-waarde altijd boven de EUR 110.000. Daarmee valt nieuwbouw altijd buiten de huurprijsbescherming .

* Lokaal repareren: Alleen met aanvullende afspraken over het huurbeleid op lokaal niveau kunnen de maatregelen van Dekker mogelijk worden gerepareerd. De verhuurders moeten dan wel meewerken.
* Geen hogere woningproductie door huurverhoging: Het college betwijfelt de opvatting van de minister dat de voorstellen zullen leiden tot een hogere woningproductie. De stagnatie in de productie kent veel oorzaken maar het ligt niet aan te lage huren.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht