SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Zorg met praktische oplossingen in de prijzen

Drie instellingen uit de zorg hebben vandaag tijdens de landelijke Ergocoachdagen in Amsterdam 10.000 euro gewonnen. Verpleeghuis Ter Schorre uit Terneuzen, Opella Thuiszorg uit Ede en Stichting Zonhove (gehandicaptenzorg) uit Son zijn de prijswinnaars in een wedstrijd voor het beste praktijkvoorbeeld om fysieke belasting bij medewerkers te verminderen of te voorkomen.

De drieduizend bezoekers van de Ergocoachdagen in de RAI hebben gisteren en vandaag hun stem uitgebracht op een van de twaalf genomineerden. De bezoekers van de ergocoachdagen zijn ergocoaches uit de zorg en welzijn, mensen die preventie van fysieke belasting levend houden in hun team. De genomineerden hebben tijdens de Ergocoachdagen hun idee met volle overgave aan de man gebracht. Zo waren er rolstoelraces, waszakwedstrijden en waslijnen vol roze huishoudhandschoenen om de bezoekers van de Ergocoachdagen ervan te overtuigen op hun idee te stemmen.

Ter Schorre uit Terneuzen won de prijs met het concept om fysieke belasting op een positieve manier onder de aandacht te houden van de collega's binnen de instelling. Bianca Buyck en haar collega's gebruiken daarvoor roze huishoudhandschoen. Deze handschoen staat symbool voor 'bescherming op verschillende manieren'. Ergocoaches geven op ludieke wijze de Roze Huishoudhandschoen aan een collega die zich onvoldoende beschermt.

Opella Thuiszorg uit Ede werd beloond voor een uiterst praktisch en economisch idee om het opmaken van bedden minder fysiek belastend te maken. Ergocoach Hanneke Langerak verzon een bedbretel die onder het matras wordt geplaatst waaraan een onderlegger wordt vastgemaakt. De onderlegger blijft dan goed op zijn plaats, wordt minder snel vuil en blijft langer heel. Bij het verschonen van het bed kan de bretel gewoon onder het matras blijven zitten.

Stichting Zonhove uit Son werkt veel met gehandicapte kinderen. Ergocoach Rian de Moel kwam met het idee om een simpel yogabankje te gebruiken als je op de grond wilt zitten om bijvoorbeeld met een kind te spelen of bij het aantrekken van schoenen. Met het yogabankje kan men makkelijk zitten zonder moe te worden.

De wedstrijd 'Simply the Best' is uitgeschreven om ergocoaches te stimuleren hun ideeen met anderen te delen. Het is ook een middel om de ergocoach waardering te geven. 'Zij zijn onmisbaar in een goed arbobeleid, want zij houden de aandacht voor fysieke belasting levend', aldus Hans Klein Breteler, voorzitter van de stuurgroep van het Arbokenniscentrum en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest, die de prijzen vandaag uitreikte.

Het Project Ergocoaches heeft als doel ergocoaches te ondersteunen in hun rol, onder andere door zorg- en welzijnbrede kennisuitwisseling tot stand te brengen. Het Project Ergocoaches heeft in 2004 bijna 4.500 ergocoaches geregistreerd. Zij zijn afkomstig uit acht verschillende branches: verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg, academische ziekenhuizen, peuterspeelzalen en kinderopvang. In het kader van het Project Ergocoaches wordt ook een blad uitgegeven en is promotiemateriaal en praktijkinformatie ontwikkeld.

De landelijke Ergocoachdagen 2004 worden op 22 en 23 november bezocht door 2500 ergocoaches, waar men onder andere in 20 verschillende workshops praktische en recente informatie kan opdoen over fysieke belasting. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de sociale partners in de zorg en welzijn en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.