ANBO

Keer extraatje AOW-er via SVB uit

23-11-2004

Zorg dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en niet de gemeente volgend jaar het extraatje uitbetaalt dat het Kabinet voor 2005 heeft toegezegd om het koopkrachtverlies van ouderen enigszins te repareren. Dat is in het kort de boodschap die de ANBO in CSO-verband op 23 november heeft neergelegd bij de Tweede Kamer.

Alle 65-plussers zullen volgend jaar een tegemoetkoming van 60 euro bruto ontvangen. Ouderen met een volledige AOW krijgen via de SVB iedere maand bruto 5 euro extra. 65-plussers met een onvolledige AOW, waarvan er zon 159.000 in Nederland wonen, moeten echter bij hun gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand. Gemeenten voelen niets voor de regeling, omdat zij vervolgens moeten kijken of iemand ervoor in aanmerking komt. Dit gaat meer kosten dan er uitgekeerd moet worden.

De ouderenorganisaties vinden de route via de gemeente een erg ingewikkelde manier en bovendien betekent het weer extra rompslomp. De verwachting is dan ook dat ouderen hier nauwelijks gebruik van zullen maken. Het extraatje moet ook voor mensen met een AOW-gat, gewoon via de SVB uitbetaald worden