Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

23 november 2004

Antidepressiva verhogen kans op bloedingen

Gebruikers van antidepressiva als fluoxetine (Prozac) en paroxetine (Seroxat) hebben een verhoogd risico op abnormale bloedingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UIPS) van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, dat op 23 november 2004 is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine. Hoewel het absolute risico niet hoog is, raden de onderzoekers aan om bij risicogroepen hier rekening mee te houden, en eventueel te kiezen voor een antidepressivum met een lager risico.

Van de ruim 64.000 patiënten die voor het onderzoek zijn gevolgd tussen 1992 en 2000, moesten 196 personen worden opgenomen in een ziekenhuis vanwege abnormale bloedingen, zoals maagbloedingen en ernstige menstruele bloedingen.

Serotonine

Sommige antidepressiva werken door de heropname van serotonine in de zenuwcel te remmen. Daardoor is er meer vrije serotonine beschikbaar, wat gunstig is bij een depressie. Tegelijkertijd wordt de opname van serotonine in bloedplaatjes ook geremd, waar het nodig is voor bloedstolling. Hierdoor was bij antidepressiva die de heropname van serotonine sterk remmen, het risico op bloedingen 2,6 keer zo hoog als bij antidepressiva die op een andere manier werken.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek richt zich op bevestiging van de uitkomsten en het bekijken van de effecten in individuele patiënten. Daarnaast kijken de onderzoekers naar mogelijk positieve bijeffecten, vergelijkbaar met de toepassing van aspirine als bloedverdunner bij hart- en vaatproblemen.

Meer informatie

Het volledige artikel is te downloaden via het persbericht op www.uu.nl/nieuws. Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl