Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Uitnodiging voor de media

Grote belangstelling voor 'nieuwe landgoederen' in Brabant

Het provinciale beleid 'nieuwe landgoederen' kan rekenen op veel belangstelling. Dat blijkt niet alleen uit de interesse voor het symposium op donderdag 25 november, waar de provincie en haar partners het beleid zullen toelichten. In het kader van het beleid 'nieuwe landgoederen' zijn in korte tijd in Brabant al 50 initiatieven van de grond gekomen. Op het symposium, dat in Vught wordt gehouden, zal het Brabants Landschap twee projecten presenteren.


De komende jaren zullen een flink aantal landhuizen in het buitengebied wordt gerealiseerd. Voorwaarde is wel dat de bouw daarvan wordt gecompenseerd door de aanleg van nieuw bos en/of natuurgebied.
De term 'nieuw landgoed' roept bij veel mensen het beeld op van een bestaand landgoed, zoals er verscheidene bestaan in de provincie. Veelal gaat het daarbij om grote landhuizen in een bosrijke omgeving. Landgoederen ontstonden meestal in de periferie van de historische steden (Bergen op Zoom, Breda en 's-Hertogenbosch). Dit beeld biedt in principe een goed houvast voor nieuwe landgoederen, waarbij gezocht wordt naar een evenwicht tussen rood (stenen) en groen (natuur).

Samen met haar partners het Brabants Landschap en Brabants Particulier Grondbezit, wil de provincie tegemoet komen aan een behoefte om, onder stringente voorwaarden, te kunnen bouwen in het buitengebied.
Zoals gezegd geldt hierbij de verplichting om in ruil voor de bouw van landhuizen natuur te compenseren. Wegen en paden op de landgoederen moeten bovendien toegankelijk zijn voor recreanten, die van de natuur willen genieten. Ook ten aanzien van de inrichting van het landgoed gelden bepaalde eisen. Inrichting en ontwerpen moeten afgestemd zijn op het omringende landschap, de cultuurhistorie, bodemgesteldheid en waterhuishouding. Ook dient het landgoed een esthetische meerwaarde te hebben.

Het Brabantse Landschap, dat de projecten coördineert, is optimistisch. De 50 initiatieven, waarvan nu sprake is, zouden een oppervlakte van meer dan
1000 hectare in beslag nemen. Veel initiatieven verkeren echter nog in de prille
verkenningsfase. Maar er zijn ook een aantal initiatieven waarvoor de
inspraakprocedure al is gestart. Zo liggen er bijvoorbeeld plannen
voor de realisatie van een landgoed dat de functie krijgt als dorpsbos.