Socialistische Partij

Samenbrengen Rotterdamse schoolkinderen: het goede voorbeeld

23-11-2004 * De SP is erg blij met het initiatief in Rotterdam om kinderen weer samen te brengen op scholen, en het ontstaan van witte en zwarte scholen tegen te gaan. SP-Kamerlid Fenna Vergeer, die zowel onderwijs als integratie in haar portefeuille heeft, vraagt minister Van de Hoeven van Onderwijs om het initiatief maximaal te ondersteunen.

Gemeentebestuur en scholen in Rotterdam gaan twee wachtlijsten aanleggen voor schoolkinderen. Scholen waarvan de samenstelling van de leerlingenpopulatie uit het lood schiet, en die daardoor `witte' of `zwarte' scholen dreigen te worden, mogen hun acceptatiebeleid hierop aanpassen. Het doel is om te komen tot gemengde scholen, waar leerlingen uit diverse gemeenschappen samen komen.

"Het is al jaren een van de belangrijkste wensen van de SP om op deze wijze serieus werk te maken van de integratie," zegt Vergeer. "Ik zal de minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje vragen om niet te zoeken naar haken en ogen en mitsen en maren, maar om haar volle steun te geven. Bij bewezen succes zou het ook meer dan logisch zijn om dit beleid op landelijk niveau te gaan voeren. De integratie zal pas slagen als we echt samen naar school gaan, samen gaan wonen en samen gaan werken. De huidige praktijk leidt tot apartheid met zwarte en witte scholen in zwarte en witte wijken. Het is in ieders belang dat daar een einde aan komt."