Raad voor de Rechtspraak


Aandelenleasezaken

De afgelopen maanden hebben veel individuele beleggers hun zaak met betrekking tot aandelenlease voorgelegd aan de rechter. Een inventarisatie bij gerechten afgelopen zomer leerde dat meer dan 1400 zaken op tegenspraak aanhangig zijn en dit aantal is sindsdien nog verder toegenomen. Geconstateerd is dat veel van deze zaken onderling gelijkenissen vertonen en enige coördinatie in de afhandeling wenselijk is. De afgelopen twee maanden hebben rechters uit de sectoren civiel en kanton overleg gevoerd om meer eenduidigheid te verkrijgen in de behandeling van de aandelenleasezaken. Uit dit overleg zijn de volgende maatregelen voortgekomen:


1. Per ressort zijn er werkgroepen opgericht die een lijst van aandachtspunten hebben opgesteld die gebruikt kunnen worden als hulpmateriaal bij de behandeling van de aandelenleasezaken.


2. Per ressort is een coördinator benoemd die, waar mogelijk, zorgt voor een clustering van zaken.


3. De coördinatoren zullen er op toezien dat zaken die zich lenen voor versneld beroep of cassatie bij de Hoge Raad met voorrang behandeld worden teneinde het hoger beroep zo snel mogelijk af te handelen waardoor eerder duidelijkheid komt te bestaan.


4. Ten behoeve van een informatievoorziening over de inhoud van alle uitspraken in aandelenleasezaken, hebben alle rechters in het land toegang tot een database.

De rechtbanken werken momenteel aan een zo snel mogelijke afhandeling van lopende zaken.