Gemeente Dordrecht


---

Motownfestival sponsort Dordrechts Museum

Alicja Rakuzyn
In het stadion van FC Dordrecht aan de Krommedijk werd op zaterdag 20 november het grote Motownfestival gehouden. Tafelronde 23 uit Dordrecht organiseerde het spetterende feest alweer voor de zevende keer en heeft dit jaar als hoofdact de werelberoemde motownband Rose Royce (`Wishing on a Star, Carwash') weten te strikken. Bijzonder is bovendien dat de opbrengst naar een ongebruikelijk goed doel gaat: niet alleen zullen de sponsorgelden besteed worden aan de opvang van crisiskinderen van de Bavinckschool, maar ook heeft Ronde Tafel Dordrecht een schilderij van de Haagse School schilder Gabriël aangekocht en laten restaureren voor het Dordrechts Museum.

Met de organisatie van het Motownfestival werd geld ingezameld voor een goed doel. Traditiegetrouw wordt hiervoor een organisatie of instelling gekozen in de regio Dordrecht. Dit jaar is gekozen om de opbrengst aan twee bijzondere goede doelen te schenken: de aankoop en restauratie van het schilderij Waterlelies van Paul Gabriël voor het Dordrechts Museum en de opvang van crisiskinderen door de Bavinckschool in Dordrecht. Het is voor het eerst dat Ronde Tafel Dordrecht hiermee ook blijvend een bijdrage levert aan het culturele erfgoed in Dordrecht. Directeur Peter Schoon nam de cheque voor het Dordrechts Museum persoonlijk in ontvangst. Van De Bavinckschool waren mevrouw Enter, die verantwoordelijk is voor de crisisopvang en leerkracht is van de opvangklas en de directrice, mevrouw Driesprong, aanwezig.

Dordrechts Museum
Het is uniek dat dit jaar de opbrengst gedeeltelijk gaat naar een cultureel doel: de aankoop en restauratie van het schilderij Waterlelies van Paul Gabriël (1828-1903) voor het Dordrechts Museum. Het onbekende, prachtige kleine schilderij is dit jaar opgedoken uit een particuliere collectie en bij het Dordtse veilinghuis Mak geveild. In overleg met Ronde Tafel Dordrecht is het werk op de veiling gekocht.

Het schilderij is een studie van waterlelies, vlot en virtuoos geschilderd door Gabriël in de buitenlucht: vanuit een bootje. Terwijl hij tot de belangrijkste schilders van de Haagse School of de 'grijze school' wordt gerekend, kenmerken de schilderijen van Gabriël zich door een opvallend helder en licht kleurgebruik. Het door de Tafelronde Dordrecht aangekochte schilderij valt op door de dik en breed aangebrachte toetsen groen, (paars)blauw en geel. Het is een fraaie impressionistische studie.
Het Dordrechts Museum bezit enkele topstukken van Gabriël waaronder de omstreeks 1884 geschilderde Watermolen in de polder 'De Leidsche Dam'. In 1998 heeft het museum in belangrijke mate bijgedragen aan de populariteit van deze 'colorist van de Haagse School' met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Het kleine schilderij Waterlelies vult de collectie prachtig aan, omdat een vrije studie in de natuur nog ontbrak.

Bijzonder is dat dit goede doel een blijvend karakter heeft, dat de aankoop en de benodigde restauratie in zijn geheel gefinancierd kunnen worden en dat het een sterk Dordts doel is. Het schilderij hoort thuis in het Dordrechts Museum. De Waterlelies zullen eind dit jaar toegevoegd worden aan de succesvolle tentoonstelling De 19de eeuw op zijn mooist. Rijksmuseum aan de Merwede in het Dordrechts Museum.

Afbeelding
P.J.C. Gabriël (1828-1903)
Waterlelies,
doek op paneel 28 x 45 cm
Dordrecht, Dordrechts Museum (schenking Ronde Tafel 23 Dordrecht)