Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Onderzoek parkeerbonnen:geen onoorbare feiten

Publicatiedatum: 23-11-2004

PERSBERICHT GEMEENTE ARNHEM
23 november 2004

Onderzoek parkeerbonnen brengt geen onoorbare feiten aan het licht

Het onderzoek naar seponeren van parkeerbonnen binnen het Arnhemse Parkeerbedrijf heeft geen onoorbare feiten aan het licht gebracht. Naar aanleiding van de publicaties in de Gelderlander en in andere media in de periode van 21 tot en met 23 oktober is er een intern gemeentelijk onderzoek gestart naar de betrokkenheid van de parkeercontroleurs bij hetgeen in de publicaties werd aangegeven.

Wethouder Veenstra, portefeuillehouder Verkeer waaronder het Parkeerbedrijf ressorteert, heeft namens het College van burgemeester en wethouders aan de directeur van het Parkeerbedrijf en aan de afdeling Werkgeverszaken van de Facilitaire Dienst van de gemeente opdracht gegeven tot het onderzoek. De burgemeester heeft besloten om het Bureau Interne Zaken van de Politie Gelderland-Midden in een adviserende rol bij het gemeentelijk onderzoek te betrekken. De burgemeester is in haar hoedanigheid van korpsbeheerder, als voorzitter van het College van burgemeester en wethouders, als voorzitter van de Gemeenteraad en als portefeuillehouder Openbare orde en veiligheid gebaat bij een gedegen onderzoek waarvan de uitkomsten niet in twijfel worden getrokken.

Via het onderzoek wilde het College antwoord krijgen op drie vragen: Wat is het totaal van de seponering;
óf en zo ja op welke schaal er door de parkeercontroleurs bonnen van medewerkers van politie en/of andere diensten zijn ingetrokken die daarvoor niet in aanmerking hadden mogen komen; is er gedreigd dat niet intrekken van bonnen zou leiden tot het niet verlenen van assistentie.

Procedure
De gesprekken met de 16 controleurs zijn gevoerd door het hoofd van het Parkeerbedrijf en een personeelsfunctionaris van de gemeente Arnhem. De vraagstelling is vanwege hun expertise vooraf doorgenomen met het Bureau Interne Zaken van de regiopolitie Gelderland-Midden. Het personeel kreeg vooraf de vragen toegestuurd zodat ze zich konden voorbereiden op vraagstelling en antwoord. Van de gesprekken is schriftelijk verslag gedaan. Het onderzoek besloeg de periode 1 november 2003 tot 1 november 2004.

Uitkomsten
Per jaar worden er ruim 31.000 bonnen geschreven. Jaarlijks worden ongeveer 2300 bonnen geseponeerd: ongeveer 7-8% van het totaal. Een andere berekening geeft aan dat één van de drie contacten met het verzoek tot seponeren daadwerkelijk leidt tot intrekken van de bon. Uitkomst van dit interne onderzoek op de tweede vraag is, dat er geen gevallen van onterechte seponering naar voren zijn gekomen. De derde vraag ten slotte, het dreigen met niet verlenen van assistentie, werd door alle ondervaagden ontkennend beantwoord. Conclusie
Het Parkeerbedrijf zal in de nabije toekomst met een handcomputer gaan werken. Deze registreert alle uitgeschreven bonnen op naam controleur en kenteken, zodat er direct een digitaal overzicht van seponeringen is. De handcomputer zal voor de zomer van 2005 operationeel zijn. De discussie over het seponeerbeleid heeft ertoe geleid dat binnen de hulpdiensten een nieuw formulier gehanteerd gaat worden, waarmee een verzoek tot seponering moet worden ingediend. Zo zal er bewijs overlegd moeten worden van dienstbelang, wil een bon eruit gehaald worden. De maatregelen moeten voorkomen dat zowel parkeercontroleurs als hulpdiensten andermaal onderwerp van verdachtmakingen worden.

Noot aan redactie: Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Communicatie van de dienst Stadsontwikkeling, Liesbeth van Litsenburg, telefoon (026) 3773635.

---

REACTIE KORPSCHEF POLITIE GELDERLAND-MIDDEN:

"We zijn blij dat het onderzoek binnen het Arnhemse parkeerbedrijf snel is afgerond. Het voelt goed dat de integriteit van beide partijen niet meer in het geding is. Een 'privébon' van een politiemedewerker wordt gewoon betaald."

Politie Gelderland-Midden,
drs. J.M.J.M. van Deursen,
korpschef.

voor nadere informatie:
stafdienst communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4173
Herman de Haas

---

Gelderland-Midden