PZO

Zelfstandigen blij met nieuwe VAR

DEN HAAG, 23 november 2004 - De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is zeer verheugd dat de Tweede Kamer vandaag met algemene stemmen heeft ingestemd met de wet voor de nieuwe Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Daarmee lijkt de weg vrij voor de al langer gevraagde duidelijkheid vóóraf voor opdrachtnemers en hun opdrachtgevers per 1 januari 2005.

Vorige week werd de stemming over het wetsvoorstel uitgesteld, omdat minister De Geus eerst overleg wilde voeren met de ministerraad over een door de Kamer aangenomen amendement van VVD, PvdA, D66 en LPF. Het amendement creëerde de mogelijkheid de rechtsgevolgen van de nieuwe VAR ook te verbinden aan opdrachten die met een geldige VAR zijn begonnen, maar nog tot maximaal een jaar na het einde van de geldigheidstermijn van de VAR doorlopen. De minister heeft de afgelopen dagen een handreiking gedaan waarmee toch tegemoet wordt gekomen aan de wens van de Tweede Kamer, organisaties van zelfstandigen en opdrachtgevers. Volgens PZO is de handreiking van de minister niet de meest ideale oplossing, maar biedt het voldoende ruimte voor de praktijk.

Met het wetsvoorstel voor de nieuwe VAR wordt de positie van zelfstandige ondernemers versterkt en de rechtszekerheid van opdrachtgevers vergroot en komt er voor beide partijen vooraf duidelijkheid over de betaling van belasting en premies.


---------------------