Socialistische Partij

Brinkhorst blijft Nederlanders lui noemen

23-11-2004 * Gisteren kwam minister Brinkhorst (EZ) met een notitie over het aantal gewerkte uren en de arbeidsparticipatie in Nederland, meldden diverse dagbladen. Dit naar aanleiding van een heftige discussie tijdens de begroting van Economische Zaken tussen SP-Kamerlid Agnes Kant en de betreffende minister over dit onderwerp. Centrale vraag van het debat en de notitie is of er iets mankeert aan het economisch draagvlak in Nederland.

Volgens de minister is dat het geval en zijn Nederlanders liever lui dan moe. De nu verschenen notitie lijkt hem hierin gelijk te geven. Het probleem is echter dat de minister steeds maar de halve waarheid vertelt. Als alle `ingrediënten' van het economisch draagvlak in ogenschouw worden genomen, zoals de netto arbeidsparticipatie, het aantal jaarlijks gewerkte uren en de arbeidsproductiviteit, zien we dat Nederland verre van slecht scoort.

Als we daarbij bedenken dat de Nederlandse loonontwikkeling sinds 1982 alleen maar dalende is en zelfs onder het Europese gemiddelde ligt, dan kan ik niet anders dan concluderen dat het onzin is dat we in Nederland - in de woorden van de minister- een 10.000 kilometerbeurt nodig hebben.

De minister heeft hiervoor de afgelopen maanden een ware campagne gevoerd. Zo heeft hij meermaals verkondigd dat er geen land is in Europa waar minder wordt gewerkt dan in Nederland. Nu blijkt echter uit zijn eigen notitie dat dit niet het geval is. Ook zijn oproep dat we met z'n allen meer moeten gaan werken is overbodig: de Nederlander is de laatste 50 jaar namelijk al steeds meer gaan werken. Het aantal gewerkte uren per persoon in de productieve levensfase ligt door de vervroegde pensionering, met gemiddeld 61,4 jaar, in 2001 met 1094 immers hoger dan de 1056 uur in 1950, blijkt uit een onlangs verschenen CBS-rapport.

Daarnaast is het op zijn minst merkwaardig te noemen dat de minister maar gebruik blijft maken van cijfers die nadrukkelijk niet geschikt zijn voor internationale vergelijkingen. Bijvoorbeeld de OESO-cijfers, waarbij in de handleiding nadrukkelijk staat dat vergelijken van landen niet mogelijk is omdat die verschillende definities hanteren. Alle voorgestelde maatregelen van de minister zijn bezweringsformules als rechtvaardiging voor sociale verslechteringen, ten bate van het bedrijfsleven en ten koste van de werknemer. De nieuwe notitie Van Brinkhorst heeft hier niets aan veranderd.