Gemeente Barneveld


Waterschap neemt onderhoud belangrijke watergangen Barneveld over

Vanaf 1 januari 2005 onderhoudt Waterschap Vallei & Eem ongeveer 7 kilometer van de grootste watergangen in drie kernen van de gemeente Barneveld, die nu nog door de gemeente worden onderhouden. Het gaat om de grotere watergangen in de wijk de Maat in Voorthuizen, het industrieterrein Harselaar West en in het dorp Barneveld. Die zogeheten primaire watergangen hebben een belangrijke rol bij het bergen en afvoeren van overtollig regenwater.

Het waterschap neemt in alle bebouwde gebieden het onderhoud van de belangrijkste wateren van de gemeenten over. Dat past binnen het takenpakket van waterschappen. Dat is in de Waterschapswet en het Algemeen Reglement van Waterschap Vallei & Eem vastgelegd. In Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest, Wageningen en Woudenberg onderhoudt het waterschap inmiddels de belangrijkste watergangen binnen de bebouwde kom.

Onderhoud zelf uitvoeren

In de wijze van onderhoud zal waarschijnlijk niet veel veranderen. De gemeente en het waterschap stemmen het onderhoud zorgvuldig op elkaar af. Het waterschap stelt een zogeheten legger op voor het stedelijke gebied van Barneveld. In een legger staat beschreven aan welke afmetingen watergangen en kunstwerken (zoals duikers, bruggen en stuwen) moeten voldoen en wie het onderhoud ervan moet uitvoeren.

Achterstallig onderhoud

De gemeente en het waterschap hebben een voorstel gemaakt om de achterstanden in het onderhoud van verschillende watergangen de komende jaren weg te werken. Het waterschap zal deze werkzaamheden in de belangrijkste watergangen uitvoeren, dit in samenwerking met de gemeente. De baggerwerkzaamheden zijn noodzakelijk om de waterafvoer en de waterkwaliteit te verbeteren.

Burgemeester Burgering en dijkgraaf Van de Langemheen tekenden op dinsdag 23 november 2004 de overeenkomst die gemeente en waterschap hebben opgesteld over de overdracht vandaag ondertekend.

Gekoppeld bericht Waterschap en gemeente willen afvalwatersysteem in Kootwijkerbroek en omgeving verbeteren