Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 23 november 2004
Persberichtnummer 04-174

Meisner Noord Drenthe BV moet betalen voor overtreding De dwangsom van 25.000 euro per week die het college van gedeputeerde staten (GS) in januari 2004 aan Meisner Noord Drenthe BV had opgelegd moet het bedrijf daadwerkelijk gaan betalen. Meisner, onderdeel van Sita Nederland, heeft ondanks de waarschuwingen en de dwangsomprocedure geen actie ondernomen om de bovenzijde van een deel van de stortplaats aan de Vriezerhoek in Ubbena af te dichten. Daardoor bestaat nog steeds de kans op bodem- of grondwaterverontreiniging. Het beroep dat Meisner bij de Raad van State (RvS) had ingediend tegen de dwangsomprocedure is ongegrond verklaard. Vandaag hebben GS kennisgenomen van het besluit van de RvS en besloten een vervolg te geven aan het in januari genomen besluit. De opgelegde dwangsom wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2004 geïnd. In totaal kan het bedrag oplopen tot maximaal 250.000 euro.

Aannemingsbedrijf in Nieuw-Buinen moet puinbreken binnen geluidsnorm Krans Aannemingswerken BV te Nieuw-Buinen krijgt tot 30 maart 2005 de tijd om de inrichting aan de geluidseisen aan te passen, zoals die in hun milieuvergunning staan omschreven. Het college van gedeputeerde staten heeft Krans Aannemingswerken BV te Nieuw-Buinen een dwangsom opgelegd van maximaal 30.000 euro. De puinbreekinstallatie van het bedrijf maakt op dit moment teveel lawaai. Het bedrijf heeft inmiddels laten onderzoeken hoe de installatie aan de eisen kan voldoen. Mochten provinciale handhavers toch constateren dat de onaangepaste inrichting na maart in werking is, krijgt het bedrijf per keer een dwangsom van 5.000 euro opgelegd tot het gestelde maximum.

Ruim 2,2 miljoen euro voor projecten gebiedsgericht beleid Het college van GS is akkoord met de beschikbaarstelling van ruim 2.225.000 euro aan subsidiegelden voor projecten in gebieden, waarvoor een gebiedsprogramma is opgesteld. Verreweg het grootste deel van het bedrag, te weten 1.780.856 euro, komt ten laste van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB). Het gaat om uiteenlopende projecten, zoals de reconstructie van het oude gedempte haventje in Roderwolde, de restauratie van een sluis in de Hoogeveensche Vaart in de Hoogeveense wijk De Weide, een informatiezuil voor het Oude Diep, de aanleg van een faunapassage in de buurt van Eext, een zorgboerderij in Wapse en de aanleg van ruiterroutes in het Reestdal.
GS hebben tevens ingestemd met een lijst van reserveprojecten. De SGB-middelen worden volgens een bepaalde verdeelsleutel over de provincies verdeeld. De verwachting is dat verscheidene provincies per
1 januari onvoldoende projecten hebben aangemeld, waardoor er geld overblijft. Afgesproken is dat dit geld na 1 februari 2005 naar provincies gaat, die nog wel projecten hebben. Drenthe kan daarvan profiteren.
Voor de verschillende projecten stellen GS naast de SGB-middelen bijdragen beschikbaar uit de Tijdelijke Subsidieregeling Plattelandsstructuurfonds, het Krediet Uitvoeringskosten Plattelandsbeleid, het Stimuleringsfonds Milieubeschermingsgebieden (SGM) als ook een bijdrage uit de Reserve Grondwaterheffing. De projecten worden voor toetsing en verdere afhandeling voorgelegd aan de Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het Ministerie van LNV. De gebieden waarvoor een gebiedsprogramma is opgesteld en prestatieafspraken zijn gemaakt met het rijk zijn: Drentsche Aa, Eelder- en Peizerdiep, Hunze, Zuidwest-Drenthe, Oude Diep, Mars- en Westerstroom en de Reest. Dit laatste gebied ligt voor een deel in Overijssel.

Aflopende Verordening vrijstelling grondgebruiker aangepast De Verordening vrijstelling grondgebruiker wordt herzien. Hierin is geregeld dat bepaalde diersoorten in Drenthe mogen worden verontrust of kunnen worden gedood ter voorkoming van belangrijke schade aan landbouwgewassen. Nu de huidige verordening op 1 januari 2005 afloopt, hebben gedeputeerde staten ingestemd met een aantal aanpassingen. Daarbij is gelet op de meest recente ontwikkelingen, zoals de plaatsing per 1 april 2004 van de zwarte kraai en kauw op de landelijke vrijstellingslijst. Verder is alvast rekening gehouden met de toekomstige begrenzing van ganzenfoerageergebieden. Daar moeten kolganzen, grauwe ganzen en smienten ongestoord kunnen overwinteren. Voor de begrenzing van deze gebieden loopt een aparte procedure, waarbij belanghebbenden uitgebreide inspraakmogelijkheden krijgen. Ten slotte voorziet de herziene Verordening vrijstelling grondgebruiker in een aanpassing van de periode, waarin roeken rondom kolonies mogen worden gedood. Daarbij wordt rekening gehouden met het tijdstip dat jonge roeken uitvliegen.

Kwaliteit kanaaloevers en wegbermen in kaart
De provincie heeft een bodemkwaliteitskaart en een Bodembeheerplan opgesteld om hergebruik van vrijkomende gronden gemakkelijker te kunnen regelen. Kaart en beheerplan zijn nodig om gebruik te kunnen maken van de Ministeriële Vrijstellingsregeling Grondverzet. Door toepassing van de regeling wil de provincie beter en efficiënter grond hergebruiken. In bepaalde gevallen vervalt daarmee het verplichte milieukundig onderzoek naar de kwaliteit van de grond. Dergelijke onderzoeken zijn tijdrovend en kosten de provincie veel geld. Als verantwoordelijke voor de aanleg en het onderhoud van de provinciale wegen en vaarwegen heeft de provincie te maken met grondverzet in voornamelijk wegbermen en kanaaloevers. De provincie heeft daarom de bodem van alle bermen en oevers die in provinciaal bezit zijn in kaart gebracht.
De bodemkwaliteitskaart en het Bodembeheerplan worden voorgelegd aan de verschillende gemeenten in de provincie Drenthe omdat deze de kaart moeten vaststellen als het bevoegde gezag.
De bodemkwaliteitskaart en een Bodembeheerplan zijn geldig voor een periode van 5 jaar. Na deze periode van vijf jaar dient het plan opnieuw te worden vastgesteld.
Veel gemeenten zijn ook bezig of voornemens een vrijstelling aan te vragen in het kader van de Ministeriële Vrijstelling Grondverzet.

Bestemmingsplan Frederiksoord grotendeels goedgekeurd Het bestemmingsplan Frederiksoord is vandaag door gedeputeerde staten van Drenthe gedeeltelijk goedgekeurd. Hiermee is het mogelijk om in het gebied een conferentiepark te realiseren met voorzieningen op het gebied van gezondheid, welzijn en meditatie, een partycentrum, sport- en trainingsfaciliteiten en logies.
GS hebben besloten het perceel waarop het klokkenmuseum is gevestigd niet goed te keuren. Het pand wordt namelijk naast het gebruik als klokkenmuseum, gebruikt voor wonen. Laatstgenoemde functie was niet in de bestemming opgenomen, waardoor GS hebben besloten aan het bouwvlak op dit perceel goedkeuring te onthouden. De bedenking die de bewoner van het pand bij GS had ingediend is gegrond verklaard.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl