STICHTING LEASELEED

Stichting Leaseleed bereikt overeenstemming met Dexia

PERSBERICHT 23 november 2004

STICHTING LEASELEED BEREIKT OVEREENSTEMMING MET DEXIA OVER STAKEN

INCASSOPROCEDURES.

De Stichting Leaseleed heeft met Dexia overeenstemming bereikt over het staken van de incassoprocedures voor een groot deel van haar achterban. Ook zijn inmiddels de maandelijkse incasso's van de leasetermijnen stopgezet.

Op 23 juli 2004 heeft de Stichting Leaseleed mede namens circa 420 gedupeerden van een zogenaamde overwaarde effect constructie een juridische procedure tegen Dexia en Spaar Select bij de rechtbank Amsterdam aanhangig gemaakt. De overwaarde effect constructie is een constructie waarbij effectenlease gecombineerd is met een beleggingsdepot en een (tweede) hypotheek. De maandelijkse verplichtingen van de effectenlease zouden betaald worden uit het beleggingsdepot. Het vermogen voor het beleggingsdepot werd verkregen door een (tweede) hypotheek op de overwaarde van het huis te vestigen. De beleggingsfondsen van (destijds) Bank Labouchere waarin het beleggingsdepot verplicht belegd moest worden hebben vanaf de aanvang alleen maar zeer grote verliezen geleden en zijn inmiddels door Dexia opgeheven. Als gevolg hiervan zijn de gedupeerden het door hen gestorte vermogen in de beleggingsdepots (nagenoeg) kwijt. De gedupeerden worden nu niet alleen geconfronteerd met veel te hoge maandelijkse verplichtingen van de effectenlease die zij niet kunnen betalen, maar ook met een restschuld uit hoofde van de effectenlease en een (tweede) hypotheek die niet afgelost kan worden. De gemiddelde schade die deze gedupeerden lijden bedraagt circa 100.000,-- Euro!

De door de Stichting Leaseleed aanhangig gemaakte procedure betreft een zogenaamde gezamenlijke actie, waarbij de gedupeerden ieder een procesvolmacht aan de Stichting Leaseleed verstrekt hebben. Dit is een andere aanpak dan de collectieve acties zoals die door de Stichting Leaseverlies en de Stichting Eegalease gevoerd worden. Voordeel van een gezamenlijke actie is dat er direct schadevergoeding gevorderd kan worden omdat de gedupeerden zelf partij zijn in de procedure. Dit laatste heeft er mede toe geleid dat Dexia, na daartoe te zijn gesommeerd door de advocate van de Stichting Leaseleed, heeft ingestemd met het staken van de incassoprocedures tegen deze gedupeerden. Aan de overige sommaties van de advocate van de Stichting Leaseleed is eveneens door Dexia gehoor gegeven. Zo zijn de maandelijkse incasso's van de leasetermijnen stopgezet. Daarnaast zullen eventuele nog bij Dexia aanwezige tegoeden van gedupeerden gestald worden bij een notaris op een speciaal daartoe geopende depotrekening, totdat er een definitieve uitspraak verkregen is in de gerechtelijke procedure ofwel er alsnog een aanvaardbare regeling overeengekomen wordt met Dexia.

Bij de Stichting Leaseleed zijn ruim 700 gedupeerden aangesloten. Naast de hiervoor genoemde gedupeerden van de overwaarde effect constructie behartigt de Stichting Leaseleed ook de belangen van gedupeerden van de spaarlease constructie. Dit is een constructie die vergelijkbaar is met de overwaarde effect constructie. Bij de spaarlease constructie is het vermogen echter niet in een beleggingsdepot gestort, maar aangewend voor een gedeeltelijke vooruitbetaling van de leasetermijnen. Voor deze gedupeerden gelden de met Dexia gemaakte afspraken over het staken van de incassoprocedures (nog) niet. De Stichting Leaseleed zal binnenkort ook namens deze spaarlease gedupeerden een gerechtelijke procedure aanhangig maken jegens Dexia en Spaar Select. Het staken van de incassoprocedures tegen deze gedupeerden zal dan tevens aan de orde worden gesteld.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE,