Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 23 november 2004                             |


1. Verplaatsing intensieve veehouderij
In 2005 wordt er E9miljoen beschikbaar gesteld voor een nieuwe ronde verplaatsingen van intensieve veehouderijen van locaties waar de ondernemingen beperkte ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Gedeputeerde Staten stellen een regeling open in de periode van 17 januari 2005 tot en met 18 maart 2005.

2. Projecten revitalisering landelijk gebied
Een bedrag van E1,2 miljoen wordt door Gedeputeerde Staten beschikbaar gesteld voor de uitvoering van 20 projecten voor de revitalisering van het landelijk gebied. Het betreft ondermeer 2 brede scholen in Gemert-Bakel, het ontwikkelen van nevenactiviteiten op een agrarisch bedrijf, het ontwikkelen van een lange-afstands wandelroute en het herstel van de natuur.

3. Ophoogzand
De verordening Ontgrondingen en grondstoffenvoorziening geeft aan hoe een ontgrondingvergunning moet worden aangevraagd, wie daarbij advies uitbrengt. De verordening legt niet het beleid vast. De verordening is geen belemmering voor nieuwe activiteiten. Het provinciale beleid ligt vast in ondermeer de nota "bouwen op zeezand". Het ontgrondingenbeleid wordt betrokken bij de discussie over de gevolgen van de nota Ruimte van het Rijk voor de provincie Noord-Brabant. Dat staat in het Memorie van Antwoord bij de verordening Ontgrondingen dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden. Provinciale Staten bespreken de verordening in hun vergadering van 3 december 2004.

4. Smienten en ganzen.
Het aanwijzingsbesluit voor de foerageergebieden voor smienten en ganzen (21 september 2004) is door Gedeputeerde Staten ingetrokken. De aanwijzing van gebieden waar deze dieren voedsel kunnen zoeken wordt opnieuw bezien waarbij hernieuwd overleg met de regio zal plaats vinden. Dat staat in het Memorie van Antwoord dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten toezenden. Provinciale Staten bespreken de flora en faunawet en de foerageergebieden in hun vergadering van 3 december 2004.

5. Agro & Co
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de gekozen formule van Agro&Co (ontwikkelen en deelname) als instrument voor de vernieuwing en revitalisering van het landelijk gebied de meest gerede keuze is. De provinciale beleidsregel Uitvoering Economisch Beleid is niet toepasbaar omdat Agro&Co ook risicokapitaal verstrekt. Begin 2007 zal het initiatief geëvalueerd worden. Dat blijkt uit het Memorie van Antwoord dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden. Provinciale Staten bespreken de voorstellen in hun vergadering van 3 december 2004.

6. Sociaal Economische Verkenning
Met 120.000 bedrijven en meer dan één miljoen banen levert de Brabantse economie 15 van de nationale waardecreatie en 15% van de werkgelegenheid in Nederland. De groei van de Brabantse economie ligt onder het landelijk gemiddelde maar bij een sterkere economie mag verwacht worden dat de Brabantse economie boven het landelijk gemiddelde zal groeien. De belangrijkste economische drager is de industrie. Het is wél van belang de innovatiegraad van het bedrijfsleven te vergroten. Dat zijn enkele conclusies uit de Sociaal-Economische Verkenning 2005 die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid zenden.

7. Gezondheidsscreening Moerdijkse Hoek
De nulmeting van de gezondheidsscreening Moerdijkse Hoek is op een solide wetenschappelijke basis geschoeid. Dat blijkt uit het 2e advies van de wetenschappelijke commissie die de gezondheidstoets onderzoekt. Wel doet de commissie een aantal verbeteringsvoorstellen. Gedeputeerde Staten zenden het advies aan de statencommissie voor Moerdijkse Hoek.

8. Innovatieve Acties
In 2004 en 2005 is er in het totaal E3 miljoen beschikbaar voor het bevorderen van innovatie in het bedrijfsleven. Gedeputeerde Staten hebben een subsidieregeling vastgesteld die aangeeft aan welke eisen subsidieaanvragen moeten voldoen. De regeling wordt uitgevoerd door de NV Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Het college zendt de regeling aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

9. Delta NV en electriciteitscentrale
Delta NV mag van Gedeputeerde Staten de Sloe- elektriciteitscentrale bouwen en exploiteren. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van een deel van de aandelen van het Nutsbedrijf. Gedeputeerde Staten zenden een voorstel om dit standpunt in te nemen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

10. BBA-concessie openbaar streekvervoer Westelijk Noord-Brabant
Het bezwaar van de NV BBA tegen het besluit om geen onderhandelingen te starten over de verlenging van de vervoersconcessie voor Westelijk Noord-Brabant wordt door Gedeputeerde Staten verworpen. Het college betrekt bij dit besluit de uitkomsten van een aanvullend onderzoek waaruit blijkt dat de busondernemer er wél in is geslaagd beter aan te sluiten bij een aantal vragen van de reiziger maar er niet in slaagde de tevredenheid van de reizigers te vergroten, er niet in slaagde het aantal reizigers te laten groeien en er eveneens niet in slaagde de kostendekkendheid van het vervoer te vergroten.

11. BBA-concessie openbaar streekvervoer Oostelijk Noord-Brabant
Het bezwaar van de NV BBA tegen het besluit om geen onderhandelingen te starten over de verlenging van de vervoersconcessie voor Oostelijk Noord-Brabant wordt door Gedeputeerde Staten verworpen. Het college betrekt bij dit besluit de uitkomsten van een aanvullend onderzoek waaruit blijkt dat de busondernemer er wél in is geslaagd beter aan te sluiten bij een aantal vragen van de reiziger maar er niet in slaagde de tevredenheid van de reizigers te vergroten, er niet in slaagde het aantal reizigers te laten groeien en er eveneens niet in slaagde de kostendekkendheid van het vervoer te vergroten.

12. Voorbereiding aanbesteding OV-Noord-Brabant
BDO-consultants in Amstelveen krijgen van Gedeputeerde Staten opdracht om de personeelsopgave van de concessiehouders te toetsen op grond van de Wet personenvervoer in verband met de nieuwe verlening van concessies per 1 januari 2006.

13. Wegverlichting en veiligheid
Een experiment met de verbeterde belichting van gevaarlijke bochten en situaties levert goede resultaten op. Het betreft hier een experiment op de provinciale wegen bij Schaijk (N234), Oeffelt(N264) en Waardhuizen(N322) waarbij met lichtpunten in het wegdek de bocht wordt aangekondigd. Gedeputeerde Staten besluiten daarom dit systeem vaker toe te passen. In het komende jaar zullen drie locaties worden voorbereid voor de installatie van het systeem.

14. Zorgvragers
Er komt een interim-manager die de regionale patiënten en consumentenplatforms in Brabant moet professionaliseren. Dat is een onderdeel van de versterking van de platforms van zorgvragers die is opgenomen in het Bestuursakkoord 2003-2007. In dat proces moet met voorrang aandacht worden besteed aan de cliëntenparticipatie voor de jeugdzorg in verband met de nieuwe wet op de Jeugdzorg (2005). Gedeputeerde Staten zenden een voortgangsrapportage naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

15. Sociale veiligheid
Een website over huiselijk geweld en de omvorming van het steunpunt Justitie in de Buurt in Oss naar een regionaal veiligheidshuis worden ondersteund met een bedrag van respectievelijk E37.850 en E67.000 uit de middelen voor Sociale Veiligheid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

16. Statenvragen ziekenhuis Bernhoven
Uit uitlatingen van destijds minister Borst-Eilers in november 1999 bleek dat er geen geld beschikbaar was voor de instandhouding van twee ziekenhuizen. Daarover is de statencommissie steeds geïnformeerd. Gedeputeerde Staten blijven bij de noodzaak dat er snel een besluit genomen moet worden over de nieuwbouw van het ziekenhuis in de regio Oss-Uden om zo de basis ziekenhuisvoorzieningen in de gezondheidszorg overeind te houden. Dat antwoordt het college op de vragen van het lid van Provinciale Staten, mw. M. van Boxtel (SP).

17. Jaarverslag jeugdbeleid 2003
In 2003 zijn er extra middelen ingezet bij het bureau Jeugdzorg en de beide algemene meldpunten kindermishandeling om wachtlijsten te bestrijden. Er zijn 80 nieuwe gespecialiseerde pleegzorgplaatsen gerealiseerd terwijl ook de samenwerking met de gemeenten verbeterd is. Dat blijkt uit het jaarverslag jeugdbeleid 2003 dat Gedeputeerde Staten aan de statencommissie zorg, welzijn en cultuur zenden.

18. Jaarrekeningen jeugdzorg
De jaarrekeningen van de instellingen voor jeugdzorg over 2003 worden door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Er zal een bedrag van E3.654 worden teruggevorderd dat wordt toegevoegd aan de reserve voor jeugdhulpverlening.

19. Combifonds wonen, zorg, welzijn
Er wordt een bedrag van E2 miljoen beschikbaar gesteld voor 32 projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Het combifonds voldoet daarmee aan een maatschappelijke behoefte. Gedeputeerde Staten zenden het verdeelprogramma 2e tranche aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur. De grote vraag naar subsidies uit het combifonds en de beschikbaarheid van in het totaal E7,6 miljoen in de periode tot en met 2007 maakt een scherpe afweging van de subsidieaanvragen noodzakelijk.

20. Jeugdbeleid, schoolverlaters
Projecten in Oss, 's-Hertogenbosch en West-Brabant rond het voorkomen van schooluitval van jongeren krijgen een bijdrage alles bijeen E75.000,-. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het betreft de besteding van een resterend budget voor jeugdbeleid.

21. Bestuursakkoord, steunfuncties en adviesorganen
Met de meeste steunpunten en adviesorganisaties heeft bestuurlijk overleg plaats gevonden over de heroriëntatie. Dit op basis van de uitgangspunten (verbetering aansturing, aansluiting op maatschappelijke vraag, toepassing ICT, meervoudig aanbesteden, taakdiscussie provinciale overheid, marktwerking) van de notitie heroriëntatie. Dat overleg is constructief en er zijn vervolgstappen afgesproken. Dat blijkt uit het verslag dat Gedeputeerde Staten zenden over de uitwerking van het bestuursakkoord ten aanzien van de herijking van steunorganisaties en -adviesorganen.

22. Carpoolen provinciale medewerkers
Op grond van uitspraken van de belastingdienst mag een carpoolbijdrage aan medewerkers van de provincie niet meer worden uitgekeerd als bonus. Er moet sprake zijn van een vergoeding van gereden kilometers. Gedeputeerde Staten vragen het advies van het Georganiseerd Overleg over de wijziging van het carpoolreglement die als gevolg van deze uitspraak nodig is.


23. Breedband in Brabant
Het bijdragen aan de aanleg van glasvezelnetwerken op bedrijventerreinen, het organiseren van steun van bedrijfsleven en overheden rond projecten die kans maken op steun van de nationale en Europese overheid, het versterken van lokale initiatieven en een landelijk kenniscentrum voor breedband. Dat zijn de elementen uit het uitvoeringsprogramma voor de strategische agenda voor breedband in Brabant. Gedeputeerde Staten willen voor dit programma een bedrag van E400.000 uit de reserves van het ICT-programma @Brabant inzetten en binnen het Uitvoeringsprogramma Economisch Beleid 2005-2006 E250.000 reserveren.

24. Accountantsprotocol jaarrekening
Op grond van de wet moet de besteding van de provinciale gelden getoetst worden op rechtmatigheid (dwz overeenkomstig genomen besluiten). Gedeputeerde Staten willen het controle protocol en de verordening voor het financiële beleid en beheer nog niet vaststellen maar wachten op een circulaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voordat zij de stukken naar Provinciale Staten zenden. De statencommissie voor Bestuur en Middelen wordt door het college geïnformeerd.

25. Groslijst grote projecten
Er is een groslijst van 15 projecten opgesteld voor de discussie over het Investeringsfonds Brabant 2050. Deze lijst zenden Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen. De bedoeling is om in 2005 tot een selectie te komen van de projecten die de provincie de komende jaren zal ondersteunen.

26. Grondwaterheffing
Er komt geen cassatieberoep van de provincie tegen een uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch dat het minimumtarief van de grondwaterheffing van E68 onverbindend heeft verklaard. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het Hof vond dat de heffing moest worden berekend op grond van de werkelijk gewonnen hoeveelheid water.

27. Richtlijnen verantwoording jaarverslag/jaarrekening
De richtlijnen voor het opstellen van het provinciaal jaarverslag en de jaarrekening 2004 zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Met de jaarstukken wordt verantwoording afgelegd aan Provinciale Staten over de uitvoering van de begroting. De jaarstukken zijn de eerste stukken in de planning en control cyclus die verder bestaat uit de contourennota, de kadernota, de begroting en de directieplannen.

28. Rondweg Rucphen
De aanleg van de rondweg bij Rucphen heeft zo veel prioriteit gekregen dat er in het nieuwe meerjarenprogramma infrastructuur een aparte projectleider wordt aangewezen en de planstudie wordt zo spoedig mogelijk gestart. Het niet besteden van middelen voor de aanleg van infrastructuur heeft te maken met een tekort aan voldoende geschikt personeel bij het betreffende onderdeel van de provinciale organisatie. Gedeputeerde Staten hebben daarom de formatie tijdelijk uitgebreid met 15 fte om een inhaalslag bij de aanleg van wegen te kunnen maken. Dat antwoordt het college op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer Luteijn, (ChristenUnie/SGP).

29. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan Kempen Campus van de gemeente Veldhoven wordt goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. De gemeente Cranendonck krijgt uitstel van de plicht om het bestemmingsplan Bedrijventerrein Airpark bij te stellen. Het bestemmingsplan Van Haestrechtstraat 4 van de gemeente Goirle wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Buitengebied 1997, 1e partiele herziening van de gemeente St.Oedenrode wordt goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de uitbreiding van een bedrijfsruimte aan de Omgangstraat 44 te Sprundel wordt geweigerd, een verklaring van geen bezwaar voor het ontwikkelen van een landgoed in de gemeente Steenbergen wordt geweigerd

30. Voortgangsrapportage integraal veiligheidsbeleid
Er is een startnotitie over de voorgestelde aanpak van de verbetering van de sociale veiligheid in Brabant verschenen, er is een bedrag van E1,2 miljoen beschikbaar gesteld en een subsidieregeling opgesteld, de grote steden hebben een bedrag van E6,4 miljoen gekregen voor de verbetering van de sociale veiligheid. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage sociale veiligheid die Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten zenden.

31. Factory Outlet Centrum Etten-Leur
Een verklaring van geen bezwaar voor een factory outlet centrum in Etten-Leur wordt geweigerd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Er zijn beperkte mogelijkheden voor meerdere outletcentra in Brabant.

32. Provinciale Milieuverordening
Een aantal technische fouten in de Provinciale Milieuverordening moeten gerepareerd worden. Gedeputeerde Staten zenden een voorstel aan Provinciale Staten over de bijstelling van teksten over de ongezuiverde lozingen van afvalwater in kwetsbare gebieden.

33. Milieubeleid en omgevingsplannen
Het provinciale milieubeleid zal worden geactualiseerd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het gaat daarbij om een actualisatie van het milieubeleid zoals dat nu al in de nota staat waarbij sterk de nadruk op de samenhang met andere beleidsterreinen zal worden gelegd.

34. MER-Moerdijkse Hoek
Het besluit uit 1993 waarbij Provinciale Staten van Noord-Brabant de bevoegdheden ten aanzien van de Wet milieubeheer delegeren aan Gedeputeerde Staten is nog steeds van kracht. Dat blijkt uit een Memorie van Antwoord bij het Statenvoorstel richtlijnen MER bedrijventerrein Moerdijkse Hoek dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden. Gedeputeerde Staten hebben ten aanzien van dit punt advies gevraagd aan de Landsadvocaat.
---

Datum
23 november 2004


---- --