Provincie Overijssel

Reiziger gaat erop vooruit bij aanbesteding busvervoer IJsselmond

Vervoerbedrijf Connexxion heeft de Europese aanbesteding van het busvervoer in het gebied Noordwest-Overijssel/Oostelijk Flevoland (IJsselmond) gewonnen. Hierdoor mag Connexxion als enige vanaf 4 september 2005 het openbaar vervoer in dit gebied verzorgen. Het gaat om een periode van 6 jaar. Dit is winst voor de reizigers omdat Connexxion 12,5% meer ritten biedt dan in de bestaande dienstregeling. Dit wordt mogelijk omdat Connexxion hoopt een groei in het aantal reizigers te realiseren van 20%.

De extra ritten worden vooral geboden op de trajecten Lelystad-Dronten-Zwolle en Emmeloord-Zwolle. Het aantal ritten op de huidige interliner Lelystad-Zwolle wordt als voorloper van de toekomstige Hanze(spoor)lijn, verdubbeld terwijl op de verbinding Emmeloord-Zwolle een nieuwe hoogwaardige buslijn via de N50 komt. Op beide zogenaamde "Hanzeliners" worden nieuwe luxe bussen ingezet en alle haltes op deze lijn worden voorzien van koffieautomaten en informatiepanelen, waarop de aankomsttijd van de bus wordt vermeld. Ook op alle andere lijnen worden belangrijke verbeteringen met betrekking tot het reiscomfort, de toegankelijkheid en de sociale veiligheid toegepast. Zo worden overal nieuwe, goed toegankelijke, lagevloerbussen ingezet, voorzien van airconditioning, een automatisch halte-omroepsysteem en digitale informatieschermen, waarop de eerstvolgende halte en overige informatie wordt weergegeven.

De sociale veiligheid wordt verhoogd door ondermeer de inzet van 8 medewerkers Veiligheid, Informatie en Controle, camera's in alle bussen en het op enkele tientallen haltes aanbrengen van haltestop- en haltenoodknoppen. Connexxion voert rond de start van het vervoer een uitgebreide promotiecampagne en past dan uitgekiende tariefacties toe.

Gedeputeerden Klaasen van Overijssel en De Raad van Flevoland zijn uitermate tevreden met het aanbestedingsresultaat. Klaasen: " Een prachtige opsteker voor het Openbaar Vervoer dat al geruime tijd te maken heeft met rijksbezuinigingen, waardoor steeds meer ritten in de dienstregeling komen te vervallen. Weliswaar keren de, met name in de avonduren en weekeinden, geschrapte (onrendabele) ritten in de meeste gevallen niet terug, maar daar hebben we inmiddels een alternatief systeem voor ontwikkeld in de vorm van de regiotaxi. Het is duidelijk dat het busvervoer, met name op de belangrijkste verbindingen, verder ontwikkeld moet worden om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van de ieder jaar dalende rijksbijdrage. Connexxion heeft dat heel goed gezien en we vertrouwen erop dat ze de plannen ook waar kunnen gaan maken". Volgens De Raad ondervindt vooral de reiziger voordeel van deze aanbesteding.

De Raad: "Naast een groter aanbod op belangrijke routes, wordt het reizen met het openbaar vervoer ook een stuk comfortabeler". Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat Connexxion de geplande reizigersgroei realiseert". De komende weken voeren de beide provincies en Connexxion gesprekken over de exacte invulling van de concessie.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel