Gemeente Kerkrade

24.11.04: Fase 2 Lodewijkstraat van start

Wethouder Krasovec onthult het bouwbord samen met Ger Logister, directeur van Land van Rode. Met de onthulling van een bouwbord en de ondertekening van de bouwovereenkomst gaf wethouder Frans Krasovec gisteren om 16.00 uur het officiële sein geven voor de start van fase 2 van het nieuwbouwproject aan de Lodewijkstraat in de wijk Bleijerheide. Het betreft hier de bouw van 24 eengezinswoningen, vrijwel allemaal in het goedkopere segment. Opdrachtgever is Woningstichting Land van Rode. Gezien het prijsniveau zijn deze woningen uitermate geschikt voor starters en/of jonge gezinnen. Ook dit nieuwbouwproject maakt deel uit van het zogeheten '1000-woningenplan', dat de gemeente Kerkrade en de provincie Limburg eerder dit jaar tekenden.

60%

Na de onthulling van het bouwbord wordt er gestart met het bouwrijp maken van het gebied aan de Lodewijkstraat. Naar verwachting zullen de feitelijke bouwwerkzaamheden in het eerste kwartaal van 2005 van start gaan. Een en ander is afhankelijk van de snelheid waarmee de woningen verkocht worden. Uitgangspunt is dat de bouw van start gaat als 60 procent van de woningen verkocht is.

Aanbod sociale woningen vergroten

Het 1000-woningenplan voorziet in de ontwikkeling van een flink aantal sociale woningen in Kerkrade -Oost, West en Noord door gemeente en woningcorporaties. Het doel van dit plan is het versneld ontwikkelen van woningbouwlocaties in het goedkopere segment. Om het aanbod van dit type woningen in Kerkrade te kunnen vergroten, hebben gemeente en de vier woningcorporaties gezamenlijk afspraken gemaakt. Voor de gemeente en provincie betekent dit onder meer dat juridische procedures versneld doorlopen worden.

Op deze wijze wordt het tekort aan sociale koop- en huurwoningen opgelost. Tegelijkertijd wordt het aanbod voor starters op de woningmarkt vergroot en kan een goede doorstroming worden gerealiseerd.

Voorrang voor lagere inkomens

De 24 eengezinswoningen, die nu in het kader van fase 2 gebouwd worden, beschikken allemaal over drie slaapkamers en een zolder. Diverse types (de koper heeft de keuze uit 5 verschillende type woningen) beschikken over een garage. Bij de verkoop van deze woningen kijkt Woningstichting Land van Rode naar de inkomens van de potentiële kopers. Lage inkomens hebben in verband met de vooropgestelde doorstroming voorrang.