Gemeente Eindhoven

Persbericht:15 november 2004, no. 267

Vierde bomruiming in Meerhoven van dit jaar

Op het grensgebied tussen Eindhoven en Veldhoven worden op dinsdag 23 november aanstaande twee niet ontplofte vliegtuigbommen (blindgangers) uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De operatie zal nauwelijks overlast veroorzaken.

Nog steeds worden bij bodemonderzoek in Meerhoven blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bomruiming op 23 november is al de vierde dit jaar. Ditmaal worden twee bommen onschadelijk gemaakt: een Engelse vijfhonderdponder (GP ofwel general purpose: een bom voor algemene doeleinden) en een Amerikaanse duizendponder (SAP ofwel semi-armoured piercing, een bom om bunkers en landingsbanen te vernietigen). Beide bommen worden ter plaatse tot ontploffing gebracht. Ze worden daartoe veilig afgedekt met een metersdikke laag zand.

Tot de ruiming op 23 november liggen beide bommen veilig afgedekt. Er is geen direct gevaar voor ontploffing. Toch moeten de bommen worden geruimd, opdat ter plaatse gebouwd kan worden. Binnen het te ontruimen gebied bevinden zich geen woningen, bedrijven of wegen. Naar verwachting zal de ruiming nauwelijks overlast veroorzaken.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar een door de Duitsers gebruikte startbaan lag. De geallieerden hebben deze omgeving meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is dus groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten.

© 2004 Gemeente Eindhoven