Persbericht

Hoevelaken / Den Haag, 23 november 2004

Integratie vastgoedactiviteiten in binnen- en buitenland vormgegeven

Bouwfonds rondt overname MAB af

Bouwfonds, gevestigd in Hoevelaken, heeft op 22 november 2004 alle aandelen van MAB Group BV (MAB) uit Den Haag formeel overgenomen. Bouwfonds en Hofima BV - de voormalige eigenaar van MAB, gevestigd in Den Haag - bereikten daarover in juli van dit jaar overeenstemming. De integratie van vastgoedactiviteiten is sindsdien verder vormgegeven. De activiteiten van MAB zullen deel gaan uitmaken van Bouwfonds Property Development (BPD).

Marktpositie
Door de overname is een krachtige ontwikkelingsorganisatie ontstaan met een uitstekende marktpositie, dankzij de complementaire activiteiten op het vlak van woning- en gebiedsontwikkeling en gemengde stedelijke projecten in Nederland en diverse andere Europese landen. In 2003 realiseerde de combinatie ongeveer 9.300 woningen en 350.000 m2 commercieel vastgoed in Europa. Bouwfonds Property Development is met de overname van MAB in Nederland de grootste ontwikkelaar op het gebied van commercieel vastgoed en integrale stedelijke projecten. Tevens is de organisatie de grootste aanbieder van koopwoningen in ons land.

Organisatie en directie
. Bouwfonds Property Development
Alle ontwikkelingsactiviteiten in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Tsjechië vallen onder de holding Bouwfonds Property Development (BPD). De directie van Bouwfonds Property Development wordt gevormd door de heren drs.ing H.J.M. (Henk) van Zandvoort (voorzitter),

ir. I.M. (Isaäc) Kalisvaart MBA en ir. J.J.M. (Jos) Franck. Het hoofdkantoor van BPD is in Hoevelaken gevestigd.

. Bouwfonds MAB Development
De organisaties en de projectenportefeuilles op het gebied van gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van Bouwfonds en MAB in Nederland worden per 1 februari 2005 geïntegreerd. Deze activiteiten en de gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van MAB in Frankrijk en Duitsland vallen organisatorisch onder Bouwfonds MAB Development, gevestigd in het voormalige MAB-kantoor te Den Haag. Ir. I.M. Kalisvaart MBA geeft hieraan leiding. De dagelijkse leiding van de Nederlandse commercieel vastgoedactiviteiten komt in handen van de heren ir. L.J.M.J. (Jos) Melchers en ing. R.H. (Ruud) Berkhout. . Ontwikkeling woongebieden Nederland
De ontwikkeling van woongebieden in Nederland blijft de verantwoordelijkheid van de vijf regiokantoren van Bouwfonds MAB Ontwikkeling. De regiodirecties blijven ongewijzigd. . Overige landen
In Duitsland, België, Frankrijk en Tsjechië wordt voor alle overige activiteiten de bestaande Bouwfonds-organisatie ongewijzigd gehandhaafd.

Merkenstructuur

Voor alle ontwikkelingsactiviteiten - dus ook voor de gebiedsontwikkeling inclusief woningbouw - zal in Nederland de merknaam Bouwfonds MAB Ontwikkeling worden gebruikt. Voor de gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van MAB in Duitsland en Frankrijk zal de merknaam MAB worden gehandhaafd. Daar zijn verder ook Bouwfonds Immobilienentwicklung (Duitsland) en Marignan Immobilier (Frankrijk) actief. In België en Tsjechië wordt alleen onder het label Bouwfonds gewerkt.

Bijzondere samenwerkingsprojecten
Bouwfonds Property Development neemt het belang van Bouwfonds Property Finance over in de projecten ODE (Oosterdoks Eiland) te Amsterdam, Frankfurt HochVier en Domus te Parijs-Rosny. De voormalige eigenaar van MAB, de heer A.Th. Meijer, blijft voor 50% eigenaar van deze projecten en Bouwfonds MAB Development blijft de ontwikkelaar. De heer Meijer zal verder als adviseur betrokken blijven bij Bouwfonds MAB Development.

Strategie nieuwe combinatie

BPD wil haar activiteiten de komende jaren uitbreiden, ook naar een aantal nieuwe Europese landen en regio's. Voor de gewenste internationale groei richt BPD zich met name op gebiedsontwikkeling en binnenstedeliike gemengde projecten. De internationale portefeuille en expertise van MAB met haar bewezen kracht op dit terrein biedt hier een essentiële toevoeging binnen de nieuwe combinatie. Bouwfonds Property Development kan nu beter inspelen op de toenemende internationale vraag naar multifunctionele projecten op binnenstedelijke locaties. De organisatie zal zich in de markt verder profileren als aantrekkelijke partner voor publieke en private partijen voor (integrale) projecten op het gebied van wonen, werken en winkelen.


- * -


Noot voor de redactie,