Gemeente Roggel en Neer

23/11/2004
Wedstrijd: Kunst voor Windmolens

Laat je inspireren door windmolens en doe mee aan de leuke, uitdagende en landelijke kunstwedstrijd! De 12 Provinciale Milieufederaties (waaronder de Milieufederatie Limburg) en Stichting Natuur en Milieu willen door middel van deze wedstrijd op een verrassende manier aandacht vragen voor windenergie. De jury staat onder leiding van Monique Somers. Voor velen een bekend gezicht, want als weervrouw was ze jarenlang te horen en te zien op radio en tv.Wordt geïnspireerd door wind en windmolens en maak een kunstwerk waardoor de toeschouwers wegen gaan zien die leiden naar een optimistische toekomst. Een duurzame toekomst waarin wind een grote rol speelt!

Verleden
De oude meesters lieten zich decennia geleden al inspireren door molens. Zo hebben Vincent van Gogh, Jacob van Ruisdael en Piet Mondriaan prachtige molens aan het doek toevertrouwd. Wie durft de uitdaging aan en maakt iets moois van de windmolens van deze tijd. De inspiratie kan omgezet worden in alle soorten van kunst zoals een schilderij, beeld, gedicht, maquette, digitale kunst, architectuur of fotografie. Dus jong of oud, amateur of professional... doe mee!

Meedoen
De kunstwedstrijd loopt van 15 oktober tot 15 december 2004. Maak iets origineels van, over of met molens en stuur dit op naar Natuur en Milieu Overijssel, Stationsweg 3, 8011 CZ in Zwolle. Om praktische redenen worden de kunstwerken niet teruggestuurd. Door inzending geeft u de organisatie van de wedstrijd toestemming om het kunstwerk te gebruiken voor publicitaire doeleinden (zie ook www.kunst4molens.nl).

Prijzen
De eerste prijs is een verzorgd weekend Amsterdam voor 2 personen, aangeboden door NUON. Tijdens dit weekend is het mogelijk om per fiets twee bijzondere windparken van NUON te bezoeken. Windparken waar kunst en windmolens elkaar al gevonden hebben. Zo staat in Almere windpark Jaap Rodenburg met rood/oranje/gele masten (vuur). De kleuren van deze turbines zijn gekozen door de kinderen van basisscholen in Almere. De fietsroute gaat ook langs windpark Eemmeerdijk bij Zeewolde. De masten van de 19 turbines hebben ieder een andere kleur en vormen met elkaar een regenboog.

Windmolens
De wind is een onuitputtelijke bron van energie. En nog duurzaam ook. Windenergie draagt bij aan de oplossing van het energie vraagstuk. Ook andere vormen van duurzame energie en niet te vergeten energiebesparingsmaatregelen zijn hard nodig om tot een duurzame energievoorziening te komen. In Nederland staat inmiddels zo'n 1000 megawatt (MW) aan windvermogen. Hiermee kunnen naar schatting zo'n 500.000 huishoudens van schone stroom worden voorzien.

Maar windmolens hebben ook een zekere impact op landschap en natuur. De 12 Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu zoeken daarom naar een goed evenwicht. Want natuurlijk zijn wij voorstander van windenergie, maar ook vóór energiebesparing, vóór mooie uitzichten en vóór vogels. Daarom is ons uitgangspunt mogelijke locaties voor windenergie zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij infrastructuur en bedrijventerreinen. Al in 2000 hebben we in lijn hiermee ruim voldoende locaties voorgesteld. Zo helpen we gemeenten en initiatiefnemers vanuit natuur en landschap verantwoorde locaties te kiezen.

Nadere informatie Kunst voor Molens:
Hetty Bruins, Telefoon: (038) 425 09 97
Of: www.kunstvoormolens.nl
Voor meer informatie over windenergie kunt u bellen met: Milieufederatie Limburg, Toine Wuts, 0475 - 386410