Ingezonden persbericht


Persbericht

Nijmegen/Hoofddorp, 23 november 2004

INTERNLNET EN SURFNET STARTEN PROEF ADSL2+ VOOR HOGER ONDERWIJS EN

ONDERZOEK

BBned maakt werk van ADSL2+

BBned, InterNLnet en SURFnet starten een technische proef met ADSL2+, als eerste stap voor de uitrol van ADSL2+ in de eerste helft van volgend jaar. De proef zal worden uitgevoerd met gebruikers van de dienst SurfSnel ADSL, die InterNLnet in samenwerking met SURFnet aanbiedt. Met ADSL2+ hebben de gebruikers vanaf huis een veel snellere verbinding met SURFnet. Als de proef succesvol is, zullen BBned en InterNLnet voor medio 2005 ADSL2+ toegankelijk maken voor bedrijven en particulieren.

SurfSnel ADSL maakt gebruik van het netwerk van BBned dat voor de proef met ADSL2+ op een aantal wijkcentrales uitgebreid wordt met specifieke apparatuur. De pilot met SurfSnel begint in Nijmegen en wordt vervolgens in Amsterdam, Den Haag en Hoofddorp uitgevoerd.

Omdat apparatuur voor ADSL2+ een groter bereik heeft, zeven in plaats van vijf kilometer vanaf de wijkcentrale, wordt het Nederlandse ADSL-netwerk met kilometers uitgebreid en krijgen ook mensen die het nu nog niet kunnen gebruiken ADSL tot hun beschikking. "Er zit toekomst in ADSL2+ en wij willen het dan ook voor iedereen toegankelijk maken. Er is vraag naar. In de eerste plaats omdat meer mensen ADSL kunnen krijgen dan nu. Verder levert de overstap naar de nieuwe technologie veel hogere snelheden op voor eindgebruikers", zegt Arthur van den Ende, commercieel directeur BBned. "Je moet je voorstellen dat de maximale downloadsnelheid met ADSL nu 8 Mbps is en dat deze met ADSL2+ wordt vergroot naar 25 Mbps. Hierdoor worden diensten als video on demand over DSL breed toegankelijk."

SURFnet hecht eraan te werken aan nieuwe internetdiensten met andere partijen. "Wij zijn blij met deze proef een bijdrage te leveren aan het omvormen van een technologisch concept naar een praktische toepassing, eerst voor onze klanten en vervolgens ook voor de rest van Nederland," voegt Boudewijn Nederkoorn, directeur SURFnet toe.

De standaard voor ADSL2+ werd begin vorig jaar geratificeerd door de International Telecommunication Union (ITU). "Praktisch bezien staat ADSL2+ in Nederland nog niet eens in de kinderschoenen. Wel is de technologie beschikbaar, legt Andries Mijnhardt, algemeen directeur van InterNLnet uit. "Als trendsettende ISP neemt InterNLnet graag het voortouw in de uitrol ervan. Samen met BBned hebben we grote plannen met ADSL2+."

Over SurfSnel ADSL
SURFnet en InterNLnet ontwikkelden samen SurfSnel ADSL voor alle studenten en medewerkers van op SURFnet aangesloten instellingen. Via het BBned breedbandnetwerk krijgen de gebruikers vanaf huis toegang tot de snelle SURFnet-backbone voor nationaal en internationaal verkeer. Per aansluiting kunnen tot 32 vaste IP-adressen worden verstrekt, voor bijvoorbeeld het aansluiten van een studentenhuis.

Over BBned
BBned biedt DSL-breedbanddiensten aan service providers, system integrators en telecombedrijven. Met behulp van de DSL-technologie maakt BBned telefoonlijnen geschikt voor ultrasnel dataverkeer. BBned ontwikkelt zakelijke wholesale DSL-oplossingen. ADSL, SDSL en IP VPN en 'Bellen via DSL' zijn onderdeel van het portfolio van BBned. Het netwerk van BBned is een van de grootste DSL-netwerken in Nederland met een dekking van ruim 85 procent van Nederland. Telecom Italia is het moederbedrijf achter BBned. BBned is opgericht in juli 2000 en gevestigd in Hoofddorp. (www.bbned.nl)

Over InterNLnet
InterNLnet BV is een landelijk opererende Internet Service Provider, voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Het portfolio internetdiensten, behelst onder andere Internettoegang (FttH, ADSL, SDSL, glasvezel, analoog), hosting (websites; applicaties; streaming) en maildiensten in o.a. ASP-vorm. Voor SURFnet verzorgt InterNLnet de xDSL-dienst SurfSnel ADSL. Deze dienst is exclusief beschikbaar voor studenten en medewerkers van op SURFnet aangesloten instellingen. InterNLnet is opgericht in 1995, gevestigd in Nijmegen en heeft 50 medewerkers in dienst. (www.internl.net)

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ruim 150 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe Internetdiensten. (www.surfnet.nl)

# # #

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

BBned
Mirjam Smets
023 565 99 62
mailto:mirjam.smets@bbned.nl

InterNLnet bv
Sander van Aalst
024 3653653
mailto:s.vanaalst@internl.net

SURFnet bv
Mariska Herweijer
030 2305316
mailto:mariska.herweijer@surfnet.nl

Edelman
Leoni Janssen
023 5542030
mailto:leoni.janssen@edelman.com