Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 23 november 2004

Nieuwe uitgave van Novo Nordisk Farma

Spannend verhaal over diabetes voor kinderen (6-12): Tim's Grote Avontuur

"Waarden meten, tellen bij je eten, koolhydraat en vetten, overal op letten..." Zo luidt de raptekst van professor Glump, een van de figuurtjes die Tim tijdens zijn reis door zijn eigen lichaam ontmoet.

In het met veel warmte en begrip geschreven boekje Tim's Grote Avontuur wordt aan de hand van een spannend verhaal uitgelegd wat diabetes is. Maar niet alleen diabetesfeiten komen op een speelse manier aan de orde, ook acceptatie en eigen verantwoordelijkheid passeren op een uiterst kindvriendelijke manier de revue. Schrijfster Marlies Slegers neemt in haar boekje kinderen met diabetes, hun zusjes, broertjes, vriendinnetjes en vriendjes mee op een adembenemende reis. Na zestig spannende en leerzame bladzijden is diabetes een stukje beter te bevatten voor een kind dat nog een heel leven met diabetes voor de boeg heeft.

Tim is zeven jaar als bij hem diabetes wordt geconstateerd. Als hij weer eens heftig loopt te 'balen' van zijn aandoening, ontmoet hij Selly, een bejaarde dame met type 2 diabetes, en haar kleindochter Kiki. Bij Selly begint Tim's Grote Avontuur. Nadat zij heeft verteld over haar reis door haar lichaam, beleeft Tim 's nachts hetzelfde. Het lijkt wel een droom, maar toch ook weer niet. Want 's morgens treft Tim de lijst met moeilijke diabeteswoorden van professor Glump aan in zijn broekzak. Ook Kapitein Gluko's praktische koolhydratentabel heeft hij van zijn avontuur meegenomen.

De avonturen die Tim 's nachts heeft beleefd, missen hun effect niet. De kennismaking met alle 'cellenvolkjes', die afhankelijk zijn van Tims zorg, doen hem extra beseffen waarom het goed is gezond te eten en niet zo slim is om stiekem te snoepen. Ook de kennismaking met de piraten van Ketonia, die het leven van de cellenvolkjes zuur maken, zetten Tim aan bijtijds zijn ouders te waarschuwen. Want zo'n ontregeling wil hij zijn nieuw gemaakte vriendinnetje Viertje echt niet aandoen.

Tim's Grote Avontuur is een uitgave van Novo Nordisk Farma B.V. en bedoeld voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Schrijfster Marlies Slegers is zelf moeder van een zoon met diabetes. De illustraties zijn van Sandra Kelder-Verheem. De auteur maakte dankbaar gebruik van adviezen van dr. H.J. Aanstoot (kinderarts), Mirjam Offringa en Ingrid Bliek (Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen) en Karien Niezink (diëtist). Naast het verhaal zijn er een woordenlijst met uitleg van begrippen en een koolhydratentabel opgenomen in het boek. Ook is er speciaal voor kinderen een diabetesdagboekje gemaakt in de lijn van Tim's Grote Avontuur: Kapitein Gluko's Logboek.

Vanaf eind november zijn het boek en logbook verkrijgbaar via kinderartsen en diabetesverpleegkundigen. Meer informatie is verkrijgbaar via de afdeling Informatie en Service van Novo Nordisk, telefoon (0172) 44 94 94, of via e-mail
informatie@novonordisk.com.


---

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09