Ingezonden persbericht

Eindgebruikers bouwen zelf bancaire informatiesystemen

Commerzbank kan versneld nieuwe financiële producten lanceren

FRANKFURT/NIEUWEGEIN, 20041123 -- Commerzbank AG heeft het XMS Framework opgezet waarmee maatwerkapplicaties voor de handel in financiële derivaten worden gebouwd. Men is zo onder de indruk van de ervaringen, dat het XMS Framework rechtstreeks beschikbaar is gesteld aan alle bankmedewerkers. Deze kunnen hiermee, zonder gespecialiseerde ICT-trainingen, zelfstandig ICT-ontwikkel- en integratie-projecten verzorgen. Zo worden de ICT-kosten en doorlooptijd binnen Commerzbank drastisch teruggebracht. Het XMS Framework is gebaseerd op de XML business integratie technologie van Software AG.


XMS Framework
Met het XMS Framework kunnen diverse typen bancaire informatiesystemen worden samengesteld, waaronder portfolio management, back-office integratie en datawarehousing. De basis onder het XMS Framework is een structuur-editor waarmee bankmedewerkers zelf het informatiemodel van een nieuw financieel product kunnen modelleren op basis van vooraf gedefinieerde componenten. Hiermee is het mogelijk om in real-time data uit allerlei bestaande informatiesystemen te verzamelen en te hergebruiken in een nieuwe toepassing. Deze informatieoverdracht vindt plaats door gebruik te maken van de XML-standaard voor gegevensoverdracht. Op basis van de gegevensmodellen en de applicatiebouwblokken worden automatisch informatiesystemen gegenereerd, wat de doorlooptijd en foutkansen verder vermindert. Deze aanpak voorkomt dat er kostbare interfaces moeten worden geprogrammeerd en onderhouden tussen allerlei bestaande en nieuwe informatiesystemen.
Verder bevat het XMS Framework opties voor kredietafhandeling om te voldoen aan de eisen van Basel II en een integratiemogelijkheid met standaard rapportage software. Het XMS Framework is voorzien van een overkoepelende grafische gebruikersinterface.


XML als basis onder het XMS Framework
Het XMS Framework van Commerzbank is gebaseerd op Java, XML en de Tamino XML Server van Software AG. De native-XML implementatie van Tamino XML Server maakt het mogelijk om binnen het XMS Framework razendsnel complexe financiële producten samen te stellen, inclusief samengestelde informatiestructuren en bijbehorende recursieve verwerking. Sinds de implementatie van het XML Framework in 2003 heeft deze haar flexibiliteit in de praktijk bewezen in de handel van financiële derivaten op maat. De mogelijkheden voor schaalbaarheid, doorvoersnelheid en stabiliteit hebben zich bewezen in de handel van standaard financiële producten, waarvan de complexiteit minder is, maar het volume veel groter. Tamino XML Server heeft, in haar rol in het XMS Framework, in de praktijk om meer dan 7 miljoen XML documenten per uur te kunnen verwerken op een 16-processor machine.


Jonathan Airey, vice-president XML Business Integration van Software AG merkt op: "het XMS Framework van Commerzbank toont opnieuw aan dat de XML Business Integration Portfolio van Software AG de robuustheid heeft om dit soort vernieuwende informatiesystemen voor de financiële wereld te realiseren."




Ingezonden persbericht