Gemeente Utrecht


PERSBERICHT
's-Hertogenbosch, 22 november 2004

- Onder embargo tot 23 november 2004, 15.00 uur -


Utrechts kunst- en cultuurproject wint Prijs voor het Wijkinitiatief


Op dinsdag 23 november 2004 reikt Hevo de Prijs voor het Wijkinitiatief uit aan projectgroep 'Het Wilde Westen'. De prijsuitreiking vindt om 14.30 uur plaats in de Kunstmin in Dordrecht tijdens de manifestatie 'Buurtgeruchten' van Onze Buurt aan Zet (OBAZ).

De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 10.000,- en is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor projecten, die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, veiligheid of integratie in buurten of wijken.

'Het Wilde Westen' initieert en stimuleert kunst- en cultuuractiviteiten in de wijk Oog in Al in Utrecht. Met het project willen de initiatiefnemers de sociale betrokkenheid van de buurtbewoners onderling vergroten. Het project biedt kunstenaars uit de wijk de gelegenheid om cursussen aan te bieden en bewonersinitiatieven op het gebied van cultuur te ondersteunen. Daarnaast ontwikkelt 'Het Wilde Westen' speciale activiteiten voor hangjongeren, ouderen en allochtonen.

De jury koos dit project tot winnaar omdat het een voorbeeld is van een particulier initiatief. Het kent een culturele benadering en is niet specifiek gericht op achterstands- of minderheidsgroepen, maar puur op de verbetering van de sociale cohesie


Een onafhankelijke jury kende de prijs toe. Deze bestond uit de heren Bert Middel, Eerste-Kamerlid voor de PvdA en lector zorg en welzijn aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (voorzitter), Jan de Wild, directeur NIZW Sociaal Beleid en Leo Huijssoon, manager Kinderopvang Alcides.

De jury kende selecteerde naast één winnaar ook drie organisaties en projecten die een eervolle vermelding kregen toegekend:
. Wijkoverleg Venlo-Noord voor het project Geld voor Geen Geweld
Het wijkoverleg Venlo-Noord wil vernielingen in de wijk terugdringen om daarmee de leefbaarheid (meer respect voor elkaar en voor de openbare ruimte) te bevorderen. Doordat de wijk een betere fysieke uitstraling zal krijgen, zullen de bestaande onveiligheidgevoelens afnemen en de betrokkenheid bij de eigen leefomgeving toenemen. Deze betrokkenheid wordt bevorderd door het bewust maken van bewoners over de hoge kosten die gepaard gaan met herstelwerkzaamheden en bewustmaking van het probleem aan verschillende doelgroepen: basisschooljeugd, jongens op het voortgezet onderwijs, ouders/verzorgers. Om motivatie te bewerkstelligen voor gedragsverandering wordt het geld dat bespaard wordt om straatmeubilair etc. te vervangen cq te restaureren weer geïnvesteerd in de wijk
. Stichting Ander Geld, gemeente Utrecht voor het Roosjesproject
Het roosjesproject behelst het opzetten van een dienstenbureau dat buurtbewoners met elkaar in contact brengt door het onderling uitwisselen van diensten. De hoofddoelstelling van het project is het bevorderen van de sociale cohesie.
. Stichting Dorpshuis 't Gavehuis Oostwold, gemeente Leek
De stichting wil met het bundelen van sociaal maatschappelijke voorzieningen een bijdrage leveren aan de duurzame leefbaarheid van "de kleine kern Oostwold" Het project laat zien hoe je een kloppend hart in een wijk of dorp laat ontstaan, door te investeren in het draagvlak onder alle betrokkenen en door het fysiek bijeenbrengen van een optimaal aantal functies, die elk voor zich en door wederzijdse synergie, de motor zijn voor nog meer multifunctionaliteit.


Aantal woorden: 477

Aanmelding
Pers die aanwezig wil zijn bij de manifestatie 'Buurtgeruchten' van OBAZ/Kenniscentrum Grote Steden wordt verzocht zich aan te melden bij Tilly van de Ven, tel. 073-6409466, e-mail tilly.ven@hevo.nl.

Meer informatie
Voor meer (inhoudelijke) informatie en/of foto's van de prijsuitreiking kunt u eveneens contact opnemen met Tilly van de Ven, tilly.ven@hevo.nl of 073-6409466.


---- --