Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 november 2004

Kinderen Noord Oeganda slachtoffer bloedige strijd

War Child Nederland start project in Noord Oeganda

In het noorden van Oeganda woedt al 18 jaar een strijd tussen rebellen van het Lords Resistance Army (LRA) en het regeringsleger. Duizenden kindsoldaten zijn door de rebellen ingezet voor hun strijd. Andere kinderen, zogeheten 'Nightcommuters', vluchten iedere nacht uit angst voor ontvoering door de LRA vanuit de dorpen naar de stad opzoek naar een veilig heenkomen. War Child Nederland start met projecten in het Oost Afrikaanse Oeganda en richt zich hierbij zowel op de kindsoldaten, de 'Nightcommuters' als op kinderen in de dorpen zelf. De projecten worden opgezet in de plaatsen Gulu, Lira en Kitgum.

De nog steeds voortdurende oorlog heeft een diep religieuze achtergrond. Rebellenleider Joseph Kony streeft naar een regering op basis van de Tien Geboden. Hij rechtvaardigt zijn strijd met het idee opdrachten te krijgen van goddelijke machten die hem hiertoe dwingen. Deze oorlog zorgt voor een continue situatie van onveiligheid. Volgens de laatste cijfers zijn er in Noord Oeganda zo'n 1,4 miljoen binnenlandse vluchtelingen. Zij verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in één van de 200 vluchtelingenkampen die zijn opgezet met behulp van buitenlandse steun. 80 procent van de bewoners zijn vrouwen en kinderen. De veiligheid in de kampen laat te wensen over. Geregeld voeren de rebellen aanvallen uit op de kampen en maken alles met de grond gelijk in hun moord- en plundertochten.

Kindsoldaten
Naar schatting zijn er zo'n 20.000 kinderen ontvoerd door de rebellen en ingezet om te vechten tegen het regeringsleger of om moord- en plundermissies te houden in de dorpen. Meisjes worden als ze oud genoeg zijn, ingezet als seksslavin en als vrouw aan een commandant gegeven.

Nightcommuters
Maar niet alleen kindsoldaten zijn slachtoffer van deze oorlog. In Noord Oeganda verplaatsen zich iedere nacht tienduizenden kinderen vanuit de dorpen naar de stad. Hiermee willen ze voorkomen om ook ontvoerd te worden door de rebellen. De situatie waarin deze kinderen zich verplaatsen is uiterst gevaarlijk. In het donker lopen zij immers het meeste risico om in handen te vallen van de rebellen. Bovendien zijn de meeste nog niet oud genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen. Er zijn enkele opvangcentra opgezet om deze kinderen meer veiligheid te kunnen bieden.

Huidige situatie Oeganda
De al 18 jaar durende strijd is jarenlang een 'vergeten' conflict geweest. Maar onlangs heeft de VN-veiligheidsraad samen met de Afrikaanse Unie vergaderd over de vraag hoe de vele etnische conflicten in deze regio kunnen worden beëindigd. President Museveni van Oeganda heeft naar aanleiding hiervan Joseph Kony en zijn leger een ultimatum gesteld dat vandaag 23 november afloopt. Als Kony en zijn soldaten zich voor deze tijd overgeven, kunnen ze gebruik maken van een amnestieregeling. Kony heeft inmiddels laten weten bereid te zijn tot een staakt-het-vuren en tot vredesbesprekingen.

War Child in Oeganda
War Child gaat werken in de plaatsen Gulu, Lira en Kitgum. De organisatie richt zich op verschillende groepen. Want de golf van geweld die dit land teistert heeft bij ieder kind zijn sporen achtergelaten. War Child verleent psychosociale hulp aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden. Met gebruik van creatieve middelen helpt de organisatie kinderen met het verwerken van hun oorlogservaringen.