Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 23 november 2004

(


Koudekerk aan den Rijn Kluizen weg na woninginbraken

In de avond van zaterdag 20 november 18.00 uur en de nacht van zondag 21 november 01.45 uur vond er een woninginbraak plaats aan de Hoogewaard. De inbrekers hebben de voordeur opengebroken om de woning binnen te komen. Vervolgens werd er uit een kamer een kluis weggenomen.
Eerder in de maand, 4 november, vond al een soortgelijke inbraak plaats aan het Park te Horn. Om binnen te komen hebben de daders een raam opengebroken waarna er een grote kluis werd meegenomen. Naast de kluis werden ook een fotocamera en een laptop weggenomen. De inbraak vond plaats tussen 09.15 en 13.30 uur.
Het woninginbrakenteam van het politie district Rijn- en Veenstreek heeft de inbraken in onderzoek. Zij zijn op zoek naar getuigen van deze inbraken. Mogelijk zijn er mensen die op de genoemde tijdstippen voertuigen hebben gezien die opvielen in die straten. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0172 - 484323.

Alphen a/d Rijn - Politie zoekt vrouw die brandende shawl doofde
De politie staat voor een raadsel hoe een shawl om een 33-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn in brand is kunnen raken. De vrouw fietste op dinsdag 23 november tussen 08.45 en 09.00 uur vanaf haar woning aan de Diamantstaat naar de President Kennedylaan. Zij stopte voor een verkeerslicht nabij de Sportlaan. Op dat moment waarschuwde een nog onbekende vrouw haar dat haar shawl in de brand stond. De vrouw greep in door het vuur met haar handen uit te slaan. Daarna fietste de vrouw van tussen de 50 en 55-jaar verder. De Alphense liep door het vuur verschroeide haardelen en schade aan haar jas en shawl op. De politie vraagt de vrouw die de Alphense aansprak en het vuur doofde contact met de politie in Alphen aan den Rijn op te nemen via 0900-8844 (lokaal tarief). Ook eventuele andere getuigen worden uitgenodigd te reageren.

Bodegraven - Politie zoekt brandstichters van schutting
De politie is op zoek naar vandalen die op maandagavond 22 november rond 20.30 uur een schutting van een woning aan de Zuwe in brand staken. Met tussen de latten bevestigde en in brand gestoken kranten veroorzaakte het vuur schade aan de schutting. Ook de schutting van de buren raakte door het vuur beschadigd.

---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --


Postbus 4240 ( Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326

Afkomstig van: M. Leeuwerink
Datum: 23 november 2004

(
Aantal geweldsincidenten in politieregio Hollands Midden gedaald


De trend van de afgelopen jaren dat het aantal geweldsincidenten in politieregio afneemt zet zich ook in 2004 door. Hoewel het aantal geweldszaken daalt, neemt het aantal aangiftes toe. Ook het aantal aangehouden verdachten neemt toe. Volgens de politie is een gerichte aanpak voor met name huiselijk geweld zaken een belangrijke oorzaak hiervan. Door meer en betere aangiftes kunnen verdachten sneller worden aangehouden.


Daling geweldsincidenten

In een voorlopige prognose voor het aantal geweldsincidenten in 2004 lijkt de daling van het aantal geweldsincidenten in Hollands Midden zich door te zetten. Na een piek in 2001 zet de daling van het aantal incidenten zich ook in 2004 door. Als een van de oorzaken noemt de politie de gerichte aanpak. Politie Hollands Midden beschouwt het terugdringen van het aantal geweldsincidenten als een van de prioriteiten. Een voorbeeld van deze gerichte aanpak is de aanpak van huiselijk geweld.

Protocol Huiselijk geweld
In de eerste 10 maanden van 2004 is het aantal bij de politie geregistreerde gevallen van geweld binnen relaties gestegen. De stijging wordt door ons verklaard uit de toegenomen druk van de overheid om geweld achter de voordeur uit de verborgenheid te halen. In gevallen van geweld in huiselijke kring, is het protocol "huiselijk geweld" ontwikkeld. Het protocol houdt een aantal stappen ter bescherming van de belangen van het slachtoffer in. Ook voor het Openbaar Ministerie is de aanpak van huiselijk geweld een speerpunt en wordt streng tegen de dader opgetreden. Voor het slachtoffer onderhoudt de politie samenwerking met het Bureau Slachtofferhulp. In samenwerking met de Waag wordt de dader een curatief/preventief programma daderhulpverlening aangeboden. Via het traject 'Kindspoor' worden de eventuele kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld opgevangen.


Stijging aantal aanhoudingen

Het aantal aanhoudingen van verdachten van geweldsmisdrijven kent ook een stijgende lijn. Ook deze wordt in 2004 doorgezet, zo is de prognose. Een van de oorzaken hiervoor is het stijgend aantal (kwalitatief goede) aangiftes. Hierdoor wordt het onderzoek naar geweldsincidenten enorm versneld. De politie raadt dan ook aan om altijd aangifte te doen van een misdrijf. Ze is dan ook tevreden over het feit dat er vaker en beter aangifte wordt gedaan van geweldsincidenten. Kwalitatief goede aangiftes zijn belangrijk om (gewelds)misdrijven snel te kunnen oplossen.


Samen op weg naar veiliger samenleving

De politie investeert steeds meer in de samenwerking met partners en burgers om de veiligheid van de samenleving te vergroten. De integrale aanpak moet er onder meer toe leiden dat geweldsmisdrijven in de samenleving afnemen. De politie streeft er bovendien naar om de voorkomende geweldsmisdrijven zo snel mogelijk op te lossen.


Noot voor de redactie/