VVD



Nieuws

22 nov 2004 - Ayaan Hirsi Ali krijgt Deense
vrijheidsprijs

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen heeft namens Ayaan Hirsi Ali de Vrijheidsprijs 2004 van de Deense liberale partij Venstre in ontvangst genomen. De Deense premier Anders Fogh Rasmussen, politiek leider van Venstre, reikte de prijs tijdens het congres van diens partij aan Ayaan uit vanwege haar grote verdiensten op het gebied van de mensenrechten in het algemeen en voor de emancipatie van moslim-vrouwen in het bijzonder.

Voor Rasmussen is Ayaan een van de belangrijkste en moedigste verdedigers van het vrije woord en van de vrijheid in Europa. De prijs werd onder grote belangstelling van publiek en media uitgereikt. Circa 2000 mensen waren, afgelopen zaterdag, bij de uitreikingsceremonie aanwezig.

Het Deense kabinet heeft onder leiding van Venstre een groot aantal maatregelen genomen om immigranten in de Deense maatschappij te integreren en het aantal nieuwkomers te beperken.

In Denemarken voelt het publiek mee met de dood van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, die aan constante bedreigingen blootstaat, hetgeen haar het reizen naar Denemarken onmogelijk maakte.

Van Baalen benadrukte in diens dankwoord dat het moedige beleid van Denemarken een voorbeeld is voor de andere lidstaten van de Europese Unie, inclusief Nederland. Denemarken heeft de problemen in een vroeg stadium onderkend en maatregelen genomen tegen een politiek correcte wind in.

Tevens gaf hij aan dat Ayaan diep geroerd is met deze Deense erkenning. In donkere tijden is de steun van vrienden onontbeerlijk. Venstre geeft die morele steun, ondanks het protest van moslim-organisaties in Denemarken.

22 november 2004