Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wat is er met Murat gebeurd?

Onderwerp: Wat is er met Murat gebeurd?
Uitzenddatum: Di. 23 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Sander Rietveld en Mirjam van der Vegt

Verzetsstrijder

In Netwerk het verhaal van de Turkse Murat Yüce. Hij werd op 27 juli in Irak ontvoerd en een week later vermoord. Zijn lichaam is nog steeds niet teruggevonden. Wat is er met hem gebeurd?

Fallujah
Murat, een 35-jarige ingenieur, werd met zijn collega Aytullah Gezmen op weg naar Fallujah gegijzeld. Zij waren namens het Turkse bedrijf Tepe werkzaam op een Amerikaanse marinebasis. Op 27 juli gingen de mannen inkopen doen in het onrustige Fallujah. Onderweg raakten ze betrokken bij een vuurgevecht tussen de Iraakse politie en twee terroristische groeperingen.

Tawhid wal Jihad
Murat wordt gekidnapt door de beweging van de radicale groepering Tawhid wal Jihad. Zijn collega door een andere groepering.

Filmpje
Een week nadat Yüce door zijn hoofd werd geschoten, vernam zijn familie de ontvoering via de Turkse televisie. Die zendt namelijk een filmpje uit over de executie van de ingenieur. Gezmen wordt op 19 augustus door de andere groepering vrijgelaten.

Niemand wil helpen
De familie van Murat is op zoek naar wat er werkelijk gebeurd is en wil het lichaam begraven. Maar iedereen wijst naar iedereen en niemand wil helpen.

Ankara
Netwerk reisde met de in Nederland wonende zus van Murat, Sevtep, naar Ankara en sprak met bekenden van hem.

Netwerk archief: De drijfveren van Abu Musab al-Zarqawi Netwerk besteedde eerder aandacht aan de terreurgroep Tawhid wal Jihad. Abu Musab al-Zarqawi, de leider van die groepering, is de meest gezochte terrorist van Irak. Hij zou verantwoordelijk zijn voor tal van zelfmoordaanslagen en ontvoeringen. Netwerk schetste de achtergronden van de terreurgroep. >>