Provincie Noord-Holland

Veel rioleringswerkzaamheden in 2005

Veel rioleringswerkzaamheden in 2005
De provinciale regievoering voor de aanpak van ongerioleerde percelen in het buitengebied begint zijn vruchten af te werpen. Gemeenten moeten bij de provincie aangeven of percelen in het buitengebied voorzien worden van riolering of een alternatieve voorziening. De meeste gemeenten hebben inmiddels hun plan van aanpak voor riolering van het buitengebied bekend gemaakt. De overige gemeenten worden door de provincie gevraagd dit alsnog voor het einde van het jaar te doen.
De aanpak van ongerioleerde percelen in het buitengebied is een richtlijn van het Ministerie van VROM. Het Ministerie wil hiermee een emissiereductie van afvalwater in de natuur bereiken. Gemeenten kunnen bij de provincie ontheffing aanvragen van de verplichting om riolering aan te leggen in het buitengebied, indien de aanleg van te kostbaar is. De gemeente legt in dat geval een plan aan de provincie voor, waarin wordt aangegeven welke alternatieve voorziening in de plaats van riolering komt. Vaak zal dit een Individuele Behandelingsinstallatie Afvalwater (IBA) zijn, een afvalwaterzuiveringsinstallatie in het klein met een veel beter rendement dan een sceptic tank.
Inmiddels zijn het merendeel van de plannen van aanpak voor de riolering van het buitengebied bekend. Wat de provincie betreft wordt 2005 het jaar van de uitvoering. Ook de gemeenten zijn ambitieus, volgend jaar worden 4500 percelen aangesloten op het riool en worden 6000 septic tanks geplaatst. Daarnaast worden ruim 2000 IBAs aangelegd.
Voor de aanleg van IBAs kan gebruik gemaakt worden van een subsidieregeling, die door Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen en de provincie in 2002 is ingesteld. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben onlangs een voorstel neergelegd om de verordening te vereenvoudigen, PS beslissen daarover op 6 december aanstaande. De vereenvoudiging bestaat uit een vaste vergoeding van de provincie per aanleg van een IBA. Voor een IBA2 is dit bedrag 250 en voor een IBA3 850. Het bedrag verschilt, omdat een IBA3 een hoger zuiveringsrendement heeft. Voor de subsidieregeling is een totaal bedrag van 1,2 miljoen beschikbaar gesteld door de provincie.

E. Klut 23 november 2004