Korps Landelijke Politiediensten

Controle Ochtendgloren

Twello 23-11-2004 - In de nacht van 22 op 23 november hield de Verkeerspolitie van het KLPD in samenwerking met de politieregio's Gelderland, IJsselland en Twente, met ondersteuning van de Douane, Koninklijke Marechaussee, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, Voedsel en Warenautoriteit, Openbaar Ministerie en Autobahnpolizei een controle op de rijksweg A1 in beide richtingen van 22.30 uur tot 04.30 uur. In totaal controleerden zij 690 personenauto's en 91 vrachtwagens.

Deze controle, 'Ochtendgloren' genaamd, was de 39e controle in deze vorm sinds 1999 met als doel het terugdringen van alcoholmisbruik in het verkeer en opsporen van andere overtredingen die de verkeersveiligheid kunnen schaden. Zaken als verdovende middelen en criminaliteit kregen ook de nodige aandacht.

Vanaf 00.30 uur was er sprake van een 100% controle. Alle bestuurders kregen een stopteken en ondergingen een blaastest. In totaal vielen er zo'n 100 bekeuring. Drie bestuurders reden onder invloed en kregen een rijverbod opgelegd, vier bestuurders reden zonder rijbewijs en 1 met een ontzegging van de rijbevoegdheid.Daarnaast trof de politie defecte verlichting (13), geen APK (2), gladde banden (8) en een defecte rem aan.

Een voertuig was niet voorzien van een chassisnummer en is voor onderzoek uit het verkeer genomen.

Twee stiletto's en een mes zijn in beslaggenomen. Drie bestuurders betaalden openstaande boetes. De politie nam een gestolen autoambulance in beslag en trof in 1 auto. Volgens de eigenaar was dit bijgeleverd voor het verwisselen van het wiel.

Vijf vrachtwagenchauffeurs kregen een bekeuring voor het onvoldoende in acht nemen van de rusttijd en kregen een rijverbod. Vijf chauffeurs vulden de tachograafschijf niet juist en twee voertuigen bleken te zwaar te zijn beladen.

Een koelwagen met vis bleek een te hoge temperatuur te hebben met risico op bederf.

In december staat de 40e ochtendgloren, niet zonder reden, weer gepland!