Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 november 2004, no. 275

Twee bommen geruimd in Meerhoven

Nabij de Eindhovense wijk Meerhoven heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke Landmacht vandaag twee blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De operatie is probleemloos verlopen.

De EOD bracht om 10.25 uur een Engelse vijfhonderdponder tot ontploffing. Vijf kwartier daarna werd een Amerikaanse duizendponder met succes vernietigd. Beide vliegtuigbommen (blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog) werden op de vindplaats zelf tot ontploffing gebracht. Meteen daarna is het gebied vrijgegeven. De operatie heeft geen overlast veroorzaakt, omdat er in het gebied geen woningen, bedrijven of wegen liggen.

Doffe plof
Bij beide bommen is een lading springstof aangebracht. Daarna zijn de bommen afgedekt met een metersdikke laag zand, om verspreiding van scherven tegen te gaan. Vervolgens zijn de springladingen op afstand tot ontploffing gebracht. Door deze explosie komt de lading van de bom tot ontploffing. Van de hele vernietiging was niet meer te merken dan een doffe plof en een lading zand die even werd opgetild.

Meer ruimingen
Op dinsdag 14 december worden in het gebied opnieuw drie niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Voor deze ruiming zullen twee wegen moeten worden afgesloten, namelijk de Strijpsebaan en de weg tussen Veldhoven en Flight Forum. In de nabije toekomst zullen waarschijnlijk nog meer ruimingen volgen.

© 2004 Gemeente Eindhoven