Ingezonden persbericht


Persfotobericht: Cabaretière Sanne Wallis de Vries bedenkt samen met scholieren het nieuwe woord 'revrie'



Leiden, 23 november 2004 - Samen met scholieren van de Leidse basisschool de Morskring zocht cabaretière Sanne Wallis de Vries vandaag naar het nieuwe woord dat 'het tegenovergestelde van geweld' moet gaan betekenen.

Zij deed dit bij de 1e officiële schoolles van de gelijknamige landelijke actie van SOS-Kinderdorpen waarbij scholieren worden aangezet om een nieuw woord te verzinnen voor 'het tegenovergestelde van geweld'. Dat woord bestaat namelijk nog niet in de Nederlandse taal.

Bijna unaniem kozen de Morskring-scholieren van groep 8 voor het woord 'revrie', een samenvoeging van respect en vriendschap. Het woord is bedacht door Marco Chaudron tijdens de brainstorm in de les.

Sanne Wallis de Vries, supporter van de SOS-Kinderdorpen-actie, was zeer enthousiast over deze keuze: "Niet alleen symboliseert 'revrie' de kernwaarden van een samenleving zonder geweld, het klinkt ook nog eens heel mooi. 'Revrie' lijkt namelijk op het Franse woord voor droom."

'Revrie' moet concurreren met de vele inzendingen die al op www.soskinderdorpen.nl te lezen zijn. Van 'Gandhioos' tot aan 'disviolent', de nieuwe woorden stromen uit alle uithoeken van het land binnen op de SOS-Kinderdorpen-actiesite. Het wordt dus nog een pittige klus voor de jury om over vier weken het winnende woord te kiezen.

Meer over de actie
Liefde/Haat. Vrede/Oorlog. Maar wat is het tegenovergestelde woord van geweld? Daar heeft de Van Dale geen antwoord op. Met de verharding van de Nederlandse maatschappij lijkt het tot stand komen van zo'n woord helaas verder weg dan ooit.

SOS-Kinderdorpen is vorige week gestart met een landelijke actie waarmee ze scholieren in Nederland wil laten nadenken over 'het tegenovergestelde van geweld'. De organisatie is op zoek naar een nieuw Nederlands woord dat deze betekenis zal dragen. Het is toch opmerkelijk dat iedereen weet wat geweld is, maar dat een begrip dat het tegenovergestelde verwoordt niet bestaat.

Naast een nieuw woord vraagt SOS-Kinderdorpen de jeugd ook een foto in te zenden die hun gevoel bij 'geen geweld' uitdrukt.

De komende vijf weken kunnen scholieren hun zelfbedachte woord én hun zelfgemaakte foto insturen, die het tegenovergestelde van geweld betekenen. Dit kan via een speciale actiepagina op de website www.soskinderdorpen.nl. Een deskundige jury van onder andere Van Dale Lexicografie, kamerlid Femke Halsema, Sanne Wallis de Vries en bestuurslid van SOS-Kinderdorpen Hans Eenhoorn beoordeelt over vier weken alle inzendingen.

SOS-Kinderdorpen wil met deze actie een positief geluid laten horen, waarin scholieren een hoofdrol krijgen, zodat Nederland bewust wordt gemaakt van een samenleving zonder geweld. Hiervoor worden alle middelbare scholen en een groot aantal basisscholen in Nederland benaderd. Ook is er lesmateriaal ontwikkeld dat te vinden is op de actiepagina van www.soskinderdorpen.nl.

Op woensdag 22 december maakt de jury het winnende woord en het winnende beeld bekend.

Voor informatie over de actie en een actueel overzicht van de 'kandidaat-woorden': www.soskinderdorpen.nl/tegenover/index.htm

Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden, particuliere kinderhulporganisatie, die zich wereldwijd inzet voor de opvang van kinderen die er helemaal alleen voor staan, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een blijvend, liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land en geeft ze een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. De organisatie is met ruim 430 SOS-kinderdorpen actief in 132 landen.

SOS-Kinderdorpen weet als geen ander wat geweld met kinderen kan doen; de kinderhulp organisatie vangt al 55 jaar weeskinderen op die in hun verleden vaak met veel geweld hebben gekampt. Omdat geweld niet alleen een fenomeen in oorlogsgebieden is, maar ook steeds meer een onderdeel van de Nederlandse maatschappij lijkt te worden, onderstreept SOS-Kinderdorpen het belang om kinderen ook het tegenovergestelde van geweld te laten zien.



Ingezonden persbericht