Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 23 november 2004

CSA-20533 Beslissing op bezwaarschrift RIOZL inzake verlening subsidie 2004

Op 5 november hebben burgemeester en wethouders het door het RIOZL ingediende bezwaarschrift over de verleende subsidie voor het begrotingsjaar 2003 ongegrond verklaard. Op 17 november heeft het college bovendien het door het RIOZL ingediende bezwaarschrift over de verleende subsidie voor het begrotingsjaar 2004 gedeeltelijk gegrond verklaard, en wel in die zin dat de verleende subsidie in positieve zin is bijgesteld. Beide besluiten zijn reeds verzonden. Zoals uit deze beslissingen op bezwaar blijkt, handhaven burgemeester en wethouders hun standpunt, dat de door het RIOZL gepresenteerde begrotingen voor 2003 en 2004 onvoldoende onderbouwd zijn. Na heroverweging is dus geen mogelijkheid gezien om tot een andersluidend oordeel te komen. Voor de verlening van subsidie op basis van een begroting die onvoldoende onderbouwd is, kunnen B&W geen bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen. Handhaving van dit uitgangspunt (géén subsidie zonder deugdelijke verantwoording) achten B&W van groot belang, omdat de gemeente Heerlen met een groot aantal instellingen en organisaties een subsidierelatie onderhoudt. Het is niet de bedoeling van het college dat de genomen besluiten nadelige gevolgen hebben voor de overige betrokken gemeenten. De gemeente Heerlen zal hiervoor passende maatregelen treffen.

SO-19393 Omgaan met vrijkomende (school)locaties rond het centrum van Hoensbroek

Burgemeester en wethouders willen onderzoeken hoe ze het beste om kunnen gaan met een aantal vrijkomende locaties in het centrumgebied van Hoensbroek, te weten het voormalige gemeentewerfterrein aan de Nieuwstraat, het schoolgebouw aan de Prof. Eykmanlaan en de huidige schoolgebouwen van het Emmacollege (vestiging Broekland aan de Zandstraat en de vestiging Aldenhof aan de Nobelstraat). Voor Hoensbroek zijn dit in de nabije toekomst dé ontwikkelingslocaties. Vandaar dat ze alle mogelijkheden van ontwikkeling goed in beeld willen hebben (alleen woningbouw? Welke woningtypes? Wat zijn de relaties met de omgeving? Etc.). Het voormalige gemeentewerfterrein aan de Nieuwstraat en het schoolgebouw aan de Prof. Eykmanlaan komen begin 2005 vrij en de schoolgebouwen van het Emmacollege medio 2006. De laatstgenoemde twee locaties komen beschikbaar, zodra de nieuwbouw van het Onderwijs Cultuur Cluster aan de Hoofdstraat/Polderstraat wordt opgeleverd. Er wordt naar gestreefd om de locaties van de voormalige gemeentewerf en het schoolgebouw aan de Eykmanlaan snel na vrijkomen te slopen en het terrein te saneren. Het college spreekt de voorkeur uit dat woningbouwcorporaties betrokken worden bij de herontwikkeling van de locaties van de voormalige gemeentewerf en In 't Wieer.

CSA-20184 Financiering projectplan "Cultuurproject Stichting Luka GMS"

Het college heeft besloten voor het Cultuurproject van de Buurtorganisatie GMS in samenwerking met Stichting Luka een bijdrage van E 25.827,50 uit het empowermentbudget (Urban gelden) beschikbaar te stellen.

Het "Cultuurproject Stichting Luka GMS" wil door middel van haar activiteiten:
- goede toegankelijkheid van cultuur bieden voor iedereen, met bijzondere aandacht voor schoolgaande jeugd en dus cultuureducatie;
- cultuur als middel inzetten voor binding en integratie in de buurt GMS;
- cultuur verbinden met andere beleidsterreinen zoals stedelijke vernieuwing, recreatie, toerisme en revitalisering van buurten.

In het project worden diverse activiteiten opgezet gericht op bepaalde doelgroepen, waaronder kindertheatergroepen, toneelcursus voor kinderen, diverse cursussen (drama, cabaret, muziektheater, danstheater en basiscursus toneelgrime), diverse voorstellingen en de Stadssoap Heerlen. De buitenschoolse activiteiten zoals de Stiching Luka die aan de jeugd van de buurt biedt, kunnen een aanzet geven tot cultuureducatie van kinderen, waarbij sociale thema's (normen/waarden/respect) aan bod komen. Op deze wijze wordt een duidelijke impuls gegeven aan de leefbaarheid, identiteit, creativiteit en sociale binding naar de toekomst van de buurt en haar bewoners. De activiteiten van de stichting passen precies binnen de opwaardering van de cultuursector en de culturele infrastructuur die via de zogenaamde "cultuurcorridor" van het Patronaatsgebouw over de Willemstraat (vestiging Stichting Luka) naar het centrum loopt

OW-20093 Aanwijzen vervangende zaterdagmarkten

Het college van B&W heeft besloten om de vervallen zaterdagmarkten van 25 december 2004 en 1 januari 2005 te integreren in de donderdagmarkten van 23 en 30 december 2004. Na advies van de Marktcommissie en overleg met betrokken marktondernemers is besloten om de standplaatshouders van de zaterdagmarkt de mogelijkheid te geven om een standplaats in te nemen op de reguliere donderdagmarkten van 08.00 tot 14.00 uur. Als de zaterdagmarkten in Heerlen-Centrum op officiële feestdagen vallen, kunnen deze markten geen doorgang vinden. Volgens de marktverordening dient het College dan alternatieve marktdagen aan te wijzen.


---- --