ANP PHOTO

ANP Photo neemt Koninklijk Huis Archief Benelux Press over.

Rijswijk - ANP Photo heef met ingang van 1 november 2004 het complete Koninklijk Huis archief plus de activiteiten van Benelux Press overgenomen. Benelux Press fotograaf Lex van Lieshout, specialist op het gebied van fotograferen van de Koninklijke familie, is in dienst getreden bij ANP Photo. ANP Photo beschikt nu over het grootste Koninklijk Huis fotoarchief van Nederland. In de komende jaren zal dit archief sterk uitgebreid worden.

Benelux Press fotografeert het koningshuis al ruim dertig jaar. De toenmalige oprichter en eigenaar van het fotopersbureau, Richard Kaan, was ook uitgever van het maandblad 'Ons Koningshuis'. Dit magazine werd gevuld met de beeldreportages van Benelux Press. Het bureau bouwde de activiteiten flink uit en richtte zich met name op Royalty-fotografie voor tijdschriften in binnen- en buitenland. De laatste jaren was Benelux Press eigendom van het Duitse stockbureau Zefa.

De archieven van Benelux Press en ANP Photo sluiten naadloos op elkaar aan. ANP Photo is tot op heden met name gericht geweest op nieuwsfeiten, Benelux Press richt zich meer op portretfotografie en reportages.

Het archief van Benelux Press omvat honderdduizenden analoge opnames en tienduizenden digitale beelden, van het begin van de vorige eeuw tot heden.

ANP Photo wil de komende jaren het aanbod van Koningshuisfotografie aanzienlijk uitbouwen met een breder aanbod van beeldmateriaal over het koninklijk huis. In principe zullen alle officiële activiteiten worden gefotografeerd. Uiteraard zal ANP Photo, net als in het verleden, de privacy wensen en afspraken van de leden van het Koninklijk Huis blijven respecteren.

Drie websites:
Al het digitale beeldmateriaal van Benelux Press is inmiddels beschikbaar via de website van ANP Photo: www.anp-photo.com. Historische fotografie, waaronder ook koninklijk huis fotografie, is ook te bekijken op www.anpfotoarchief.nl. Recente foto's van het Koninklijk Huis kunnen door particulieren worden nabesteld via de publiekssite www.jouwanpfoto.nl. De afdeling fotoverkoop van het ANP behandelt alle foto-aanvragen.


---