VVD



Nieuws

23 nov 2004 - Tweede Kamer geeft het project
Andere Overheid de status van Groot Project

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het voorstel van de VVD fractie om het project Andere Overheid de status van 'Groot Project' toe te kennen. "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Deze status geeft de Kamer de mogelijkheid om strenge regels toe te passen op het gebied van de planning, uitvoering en budgettering van de uitvoering van projecten. Het project Andere Overheid heeft tot doel de dienstverlening door de overheid aan burgers en bedrijven de komende jaren drastisch te moderniseren. Er komt vanaf 2007 één loket voor overheidsdiensten en iedere burger krijgt één elektronische identiteitskaart te gebruiken voor bijvoorbeeld de aanvraag van een paspoort, bezoek aan arts en ziekenhuizen, het raadplegen van zijn of haar elektronische patiëntendossier en doen van financiële transacties.

'Het project andere overheid loopt nu een jaar en is een complex en risicovol overheidsproject' zegt Zsolt Szabo VVD woordvoerder Andere Overheid. 'Sinds de start van het project heeft de VVD fractie in de Tweede Kamer er consequent op gewezen dat meer samenhang moet ontstaan tussen de afzonderlijk benoemde project activiteiten, de aansturing door het kabinet, planning en budgettering van de uit te voeren activiteiten, echter dit werd naar de mening van de VVD fractie in de Tweede Kamer onvoldoende opgepakt door het Kabinet'.

Bij het project zijn vele verschillende instanties betrokken zowel binnen de overheid als daarbuiten. Dit betekent dat, wil het Kabinet de doelstellingen voor 2007 halen, zoals de Kamer middels door de VVD ingediende moties heeft gevraagd, een serieuze aansturing is gewenst. De te behalen doelstellingen zijn verwoord in actielijnen zoals verbetering van de overheidsdienstverlening, minder regels, een betere overheidsorganisatie en daaraan gekoppeld een vernieuwing van de relatie tussen de rijksoverheid, provincies en gemeenten.

Het toekennen van de status 'Groot Project' is een noodzakelijke stap om van het project een succes te maken. De VVD heeft er nu meer vertrouwen in dat tijdig projectactiviteiten worden gebudgetteerd en afgerond zodat in 2007 burgers en bedrijven op een moderne wijze gebruik kunnen maken van overheidsdiensten, concludeert Zsolt Szabo.

23 november 2004