Agfa-Gevaert Group

Agfa klaar om GWI te verwerven, één van de Europese leiders in informatiesystemen voor de gezondheidssector

De overname van GWI is een beslissende stap in Agfa's transformatie in een toonaangevende speler in ziekenhuis-IT

Cash-positief vanaf het eerste jaar

Belangrijke stap in de uitbouw van een nieuw groeiplatform

Overnames van GWI in Duitsland en Symphonie On Line in Frankrijk maken van Agfa een toonaangevende speler in de Europese markten voor gezondheidszorg-IT

Persbericht

Mortsel (België) en Bonn (Duitsland),
23 november 2004 - 17.40 uur CET

Mortsel (België) en Bonn (Duitsland), 23 november 2004 - Agfa-Gevaert meldt dat het een overeenkomst heeft bereikt voor de overname van alle aandelen van GWI, een van de toonaangevende Europese onderneming in de snelgroeiende markt van de informatiesystemen voor de gezondheidszorg en van het Electronic Patient Record (elektronisch patiëntdossier of EPR), die de productiviteit en de efficiëntie van de gezondheidszorg verhogen. De overnameprijs bestaat uit een vast bedrag van 256,5 miljoen euro en een earnout-regeling ter waarde van maximum 95 miljoen euro, afhankelijk van het halen van bepaalde commerciële resultaten. De overname moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde regelgevende instanties, de definitieve afsluiting wordt daarom verwacht voor het begin van 2005. De overnameprijs zal cash betaald worden.

GWI is een Duitse AG in privé-bezit en werd in 1990 opgericht door Dr. Jörg Haas en Dr. Rüdiger Wilbert, die samen met de wereldwijd actieve durfkapitaalverstrekker General Atlantic Partners de eigenaars zijn. GWI, dat zijn hoofdzetel in Bonn (Duitsland) heeft, ontwikkelt en verkoopt administratieve en klinische IT-oplossingen voor ziekenhuizen met het volledig geïntegreerde en op maat leverbare IT-systeem 'ORBIS'®. 'ORBIS'® is een van de meest flexibele en functionele informatiesystemen die momenteel beschikbaar zijn. Het omvat een volledig geïntegreerd assortiment van algemeen administratieve, workflow- en documentatiesystemen alsook zeer specifieke klinische afdelingssystemen. GWI's klantenbestand bestaat uit meer dan 2.000 ziekenhuizen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Door de combinatie van een solide organische groei en een aantal overnames verwacht GWI in 2004 een omzet van ongeveer 100 miljoen euro te realiseren. Rekening houdend met de verwachte jaaromzet van GWI's recente overnames, het Duitse BOSS en het Franse europMedica, wordt de groepsomzet voor 2004 geschat op 118 miljoen euro met een bedrijfsresultaat van 20 miljoen euro.

De overnameprijs bestaat uit een vast bedrag van 256,5 miljoen euro dat betaald wordt bij de afronding van de overname. Het bijkomend bedrag van maximum 95 miljoen euro wordt betaald indien en wanneer bepaalde commerciële doelstellingen bereikt worden. Verwacht wordt dat dit ten laatste in 2008 gebeurt. Beide ondernemingen hebben de bedoeling de transactie, die afhankelijk is van reglementaire goedkeuringen, begin 2005 af te ronden. Tot dan blijven ze onafhankelijk van elkaar opereren. Vanaf de definitieve afsluiting van de transactie zullen de oprichters van GWI, Dr. Jörg Haas en Dr. Rüdiger Wilbert, verantwoordelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van deze activiteit binnen Agfa's HealthCare business group. Verwacht wordt dat de overname tijdens de eerste twee jaren de winst per aandeel zal verminderen met 3 tot 5 procent. De overname zal echter vanaf het eerste jaar bijdragen tot de kasstroom.

"Deze overname, samen met de eerder reeds aangekondigde acquisitie van het Franse Symphonie On Line, betekent een belangrijke stap in onze strategie om een toonaangevende speler te worden in de snel groeiende markt van informatiesystemen voor de ziekenhuissector", zegt Ludo Verhoeven, Agfa-Gevaert's CEO. "Ziekenhuismanagers en overheden hebben nood aan instrumenten die de ziekenhuizen in staat stellen het zorgproces beter te managen om zo de uitgaven voor gezondheidszorgen betaalbaar en controleerbaar te maken."

"Sinds de opkomst van de digitale radiologie assisteert Agfa zijn klanten actief in hun overgang naar een digitale omgeving terwijl het uitbreidt naar andere ziekenhuisafdelingen zoals gynaecologie cardiologie en orthopedie, en dit met klantgerichte oplossingen. Door de overnames van GWI en Symphonie On Line is Agfa een van de leidinggevende ondernemingen in IT-oplossingen voor de gezondheidszorg in Europa. Agfa zal zijn bestaand klantenbestand en zijn kennis en ervaring op het vlak van informatiesystemen voor de gezondheidszorg versterken met de nieuwste, hoogtechnologische IT-toepassingen, zoals ORBIS®, om zo de hervorming van de zorgverstrekking actief te begeleiden. Agfa's en GWI's volledige PACS-oplossingen zijn bovendien erg complementair. We garanderen de continuïteit voor onze klanten, welke oplossing ze ook gebruiken, terwijl we werken aan een integratie die de klinische en workflow-voordelen zal optimaliseren", besluit Philippe Houssiau, Agfa's General Manager voor HealthCare.

"Dankzij onze homogene productportfolio kunnen we nu de hele IT-infrastructuur aanbieden, met inbegrip van het complexe assortiment ziekenhuistoepassingen, en dit met een superieure kosten/batenverhouding", zegt Dr. Rüdiger Wilbert, co-CEO van GWI.

Dr. Jörg Haas, co-CEO van GWI benadrukt: "Het beeld van een geïntegreerd ziekenhuisinformatiesysteem dat tevens aan de verscheiden en complexe behoeften van de medische afdelingen voldoet, is met ORBIS® realiteit geworden. Onze strategische denkwijzen stemmen perfect overeen en dit heeft ons bij elkaar gebracht. Deze overeenkomst zal de markt veranderen."

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, hoofdzakelijk voor de grafische industrie en de gezondheidszorg.
Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft agenten in nog eens 100 landen doorheen de wereld. Samen realiseerden zij in 2003 een omzet van 4,215 miljard EUR. Informatie over het bedrijf en zijn producten is te vinden op de thuispagina van Agfa op het World Wide Web: www.agfa.com.

Over GWI

GWI AG is internationaal actief met technologie voor de gezondheidszorg en telt ongeveer 890 medewerkers. Met zijn ORBIS-software, dat zich focust op klinische informatiesystemen, is de onderneming een marktleider in de Duitstalige wereld. GWI levert ziekenhuizen en andere gezondheidszorginstellingen uitgebreide oplossingen voor medische, verpleegkundige en administratieve behoeftes en voor hun behoeftes op het vlak van zakelijk management.

Contactpersoon:

Agfa-Gevaert
Anne Vleminckx
Director Corporate Communication
tel. ++32 (0)3/444.59.27