Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 november 2004, no. 276

Vruchtbaar bezoek commissie PaVEM aan Eindhoven

Op 17 november bezocht de commissie PaVEM de gemeente Eindhoven. Het was een vruchtbare bijeenkomst. Er werd volop gediscussieerd tijdens een maatschappelijke dialoog, werkgevers en werknemers hebben contracten ondertekend en gemeente en commissie hebben de doelstellingen voor Eindhoven bekrachtigd door een participatieagenda te onder tekenen.

Doel van de commissie PaVEM - Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden - is om gemeenten te ondersteunen bij initiatieven om deze vrouwen meer te betrekken bij de samenleving. Opleiding, werk en inkomen zijn belangrijke factoren die de mogelijkheden tot participatie in de samenleving bepalen. Inwoners begeleiden naar werk is dan ook een van de speerpunten van de gemeente Eindhoven.

Op woensdag 17 november ontmoetten werkgevers en allochtone, vrouwelijke werknemers elkaar in de hoop tot een samenwerking te komen. De gemeente Eindhoven richt zich op verschillende groepen. Een van die groepen bestaat uit allochtone vrouwen. Ondanks het groeiende aantal allochtone vrouwen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving, is er nog steeds een grote groep die de aansluiting niet heeft kunnen maken. Er was een groot aantal werkgevers en werkzoekenden aanwezig, evenals medewerkers van reïntegratiebedrijven die voor de goede match moesten zorgen. Vanaf de start om 17.00 uur vonden er geanimeerde gesprekken plaats. Wethouders Kuppens en Claassen riepen op tot een inspirerend diner en Lilian Callender van de commissie PaVEM riep vrouwen op vooral zelf initiatief te tonen. En dat deden de vrouwen! PaVEM-lid Hans de Boer stapte direct op werkzoekenden af en liet ze zich aan de zaal voorstellen. Het diner zelf verliep goed: veel gesprekken en werkzoekenden liepen actief werkgevers af. Om 19.00 uur was het onderdeel werk ten einde met de ondertekening van de Participatie-agenda maar iedereen was toen nog druk in gesprek. De Participatie-agenda werd getekend door de voorzitter Paul Rosenmöller, CWI-vestigingsmanager Eindhoven, dhr. Van Herpen en beide wethouders.
Paul Rosenmöller vertelde blij verrast te zijn met het verloop van de avond: je kunt iedereen uitnodigen maar het is maar de vraag of dat ook tot echte contacten leidt. Goed initiatief gemeente Eindhoven die ook in de participatie-agenda laat zien 'ervoor te gaan'.

De gemeente Eindhoven heeft in de participatie-agenda met de commissie afspraken gemaakt op het gebied van taal, werk en maatschappelijke dialoog. Enkele afspraken zijn:

Op het onderdeel taal heeft de gemeente Eindhoven de intentie: Het draagvlak te versterken om te komen tot de realisatie van een aanbod van taalles aan huis, en hiervoor een aanvraag in te dienen bij het Oranjefonds.
Zoeken naar mogelijkheden om het aantal deelnemers in de trajecten opvoeders in de Schijnwerpers uit te breiden, mogelijk ESF. Alle taalaanbod NT2 in te richten vanuit het principe van de keteninrichting.

Afspraken op het onderdeel werk:
De gemeente gaat alle allochtone vrouwen die een WWB-uitkering ontvangen en die zijn ingedeeld in fase 2 of 3 in kaart brengen en hen, voor zover van toepassing, een reïntegratietraject aanbieden in de periode tot 1 januari 2006. Het gaat dan om maximaal 201 vrouwen. Tevens zijn er 22 vrouwen met een WWB-uitkering ingeschreven in fase
1. Voor zover dit niet onder de aanpak van het CWI valt, zal hiervoor ook gelden dat ze in kaart worden gebracht en, indien van toepassing, een reïntegratietraject worden aangeboden.
Het CWI Eindhoven gaat extra activiteiten verrichten voor alle fase 1 cliënten (65 personen) die tot de doelgroep behoren. De gemeente en het CWI Eindhoven organiseren een diner op 17 november 2004 met werkgevers en allochtone werkzoekende vrouwen. Voor het diner zijn 70 werkzoekenden uitgenodigd en 40 werkgevers. Het streven is dat 25% van de vacatures van de werkgevers wordt vervuld. Het ontwikkelen van een gezamenlijke werkgeversbenadering met partners als het UWV en het CWI.
Tot slot zijn op het onderdeel maatschappelijke dialoog de volgende afspraken gemaakt:
De gemeente Eindhoven zal in haar toekomstige dialoog met de stad c.q. stadsgesprekken aandacht schenken aan een evenredige deelname van vrouwen uit etnische groepen, westers en niet-westers. De gemeente Eindhoven wil gebruik maken van de kennis van enkele leden van het participatieteam van de commissie PaVEM bij het opzetten van een participatieteam van vrouwen in Eindhoven.
De gemeente Eindhoven wil gebruik maken van het coachen van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen door raadsleden. Momenteel gaat de gemeente na hoe en of dit handen voeten en voeten kan krijgen. Deze eventuele coaching zou aansluiten bij de maatschappelijke verkenning die de Raad eigenstandig uitvoert naar de dialoog met de stad in het kader van diversiteitbeleid.

Als afsluiting van het programma was het onderdeel 'maatschappelijke dialoog' waarbij ongeveer 100 genodigden aanwezig waren waaronder PaVEM voorzitter Paul Rosenmuller en PaVEM-lid Hans de Boer. Na een korte presentatie van wethouder Jacqueline Kuppens over de laatste ontwikkelingen in Eindhoven op het gebied van diversiteit was het tijd voor een dialoog met de genodigden. Naar aanleiding van diverse stadsgesprekken in Eindhoven is duidelijk naar voren gekomen dat de thema's - eenheid in de stad, dialoog/communicatie, informatie, beeldvorming, uitsluiting, leren en ruimte voor eigenheid - leven onder de Eindhovense bevolking.
Men wil elkaar leren kennen en begrijpen. Maar hoe doet men dat? Deze vraag is tijdens de maatschappelijke dialoog aan alle genodigden voorgelegd. Er kwamen veel reacties uit de zaal: wees nieuwsgierig, toon eigen initiatief, heb een beetje lef en spreek iemand aan, toon respect voor iedereen, beheers de Nederlandse taal, wees zelf een goed voorbeeld voor je kinderen en voor je achterban, etc. De avond gaf duidelijk weer dat - zoals overal in Nederland - ook in Eindhoven de mensen naar aanknopingspunten zoeken hoe men op een prettige manier met elkaar samen kan leven.

© 2004 Gemeente Eindhoven