PvdA afdeling Groningen


Publ. datum: 23/11/04
Gewijzigd: 23/11/04
Auteur: Raadsfractie



Grote zorgen over einde tienermoederproject Alfa College

Van het Alfa College heeft de PvdA fractie vernomen dat het Onderwijstraject Jonge Moeders (OJM), het beter bekende Tienermoederproject, per januari 2005 zal stoppen. AlfaCollege.gif

Deze mededeling heeft ons aan de ene kant verbaasd maar ook verontrust. Het OJM bestaat zo'n 2,5 jaar en is uitermate succesvol. De jonge tienermoeders worden op het Alfa College zeer goed begeleid en weer toegeleid naar studie of werk. In het voorjaar is er een crèche op de school geopend omdat het ontbreken van goede kinderopvang in de nabijheid van de opleiding een belemmering bleek te vormen om weer terug te gaan naar school. Zowel de school als de moeders zijn zeer te spreken over de huidige gang van zaken. Op dit moment zit het project vol met 16 tienermoeders.

Vanuit de gemeenteraad is er altijd volop steun geweest voor dit project. Immers: naast scholing gericht op het behalen van een startkwalificatie of het vinden van werk ondersteunt de opleiding deze jonge meiden ook in de opvoeding van hun kinderen. Een goede investering in de moeders maar ook in hun kinderen!

De PvdA fractie wil van het college weten of het Onderwijstraject Jonge Moeders (OJM) op het Alfa College inderdaad per 1 januari 2005 stopt. En zo ja, wat de reden voor stopzetting is. Het behalen van een startkwalificatie is immers een belangrijk uitgangspunt voor het gemeentelijk beleid. De PvdA fractie wil ook van het college weten of het de mening deelt dat tienermoeders via maatwerk zoals in het OJM project begeleid moet worden. En dat stopzetting van scholing gedurende het schooljaar te grote negatieve gevolgen voor de 16 tienermoeders zal hebben.