Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

PERSBERICHT
Woerden, 24 november 2004

Aanbod lesmateriaal over gezondheid inzichtelijk via website GezondeSchool.nl

Negen landelijke gezondheidsorganisaties starten website

Vandaag gaat de website Gezonde School van start (www.gezondeschool.nl ), een initiatief van negen landelijke gezondheidsorganisaties. Gezonde School is gericht op gezondheidsprofessionals die scholen ondersteunen bij het werken aan een gezonde en veilige school. De website biedt overzicht in het enorme aanbod aan lesmaterialen, biedt toegang tot verschillende producten die de Gezonde School-werkwijze ondersteunen en biedt gezondheidsprofessionals de mogelijkheid met elkaar ervaringen te delen. De website is mede tot stand gekomen met steun van de ministeries van VWS en OCW.

Aanbod lesmateriaal wordt inzichtelijk
Gezonde School biedt overzicht middels een database die is ontwikkeld samen met Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Hierin is al het beschikbare lesmateriaal over gezondheid en veiligheid opgenomen. Daarnaast kan er (bijvoorbeeld door de GGD) een overzicht van lesmaterialen gedownload worden dat men zelf kan aanvullen met het eigen regionale aanbod en dat van collega-instellingen.

Beoordeling kwaliteit
Op de website staan ook kwaliteitsoordelen over 28 veelgebruikte lesprogramma's en lesmaterialen over gezondheid. De materialen zijn beoordeeld aan de hand van de schoolSlag-kwaliteitschecklist, ontwikkeld door GGD Zuidelijk Zuid-Limburg en het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) samen met de Universiteit van Maastricht.

Advies en begeleiding aan gezondheidsprofessionals Aan gezondheidsprofessionals die scholen begeleiden biedt de website ondersteuning bij het opzetten van gezondheidsbeleid en het inpassen van lespakketten over gezondheid. Via de website kunnen zij vragen stellen aan het Landelijk Steunpunt Gezonde School. Daarnaast kunnen er verschillende materialen worden gedownload die het opzetten van gezondheidsbeleid op school vergemakkelijken. Professionals kunnen op de website hun ervaringen met elkaar delen via het Netwerk Gezonde School. De bezoekers van de website worden op de hoogte gehouden van recente ontwikkelingen via persberichten, een jaaragenda en de gratis nieuwsbrief Gezonde School.

Landelijk programma Gezonde School
Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is al enige jaren met negen landelijke gezondheidsorganisaties bezig gezondheid een belangrijke plek te geven in het onderwijs. Een werkgroep van deze organisaties heeft begin 2004 een initiatief genomen voor het landelijke programma Gezonde School. De organisaties werken volgens het Gezonde School-model aan meer samenhang, een betere toegankelijkheid en een betere kwaliteit van het aanbod en hebben een werkwijze ontwikkeld die aansluit bij de behoeften en wensen van ouders, leerlingen en medewerkers. Het programma wil het voor scholen aantrekkelijker en makkelijker maken om met gezondheid en veiligheid aan de slag te gaan. Gezonde scholen werken en leren immers beter.

De Gezonde School is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Consument en Veiligheid, het NIGZ, het NISB, de Rutgers Nisso Groep, de Schorerstichting, Soa Aids Nederland, STIVORO, het Trimbos-instituut en het Voedingscentrum. Het NIGZ huisvest en coördineert het steunpunt Gezonde School. Het initiatief wordt ondersteund door de ministeries van VWS en OCW.